Intrebarea este o cunoscută, care încă se cere cunoscută. Este mereu gata să ne lase să o cucerim, dar nu uită să ne prindă în labirintul ei adesea întortocheat. De aceea, noile paradigme în domeniul educaţiei ne arată că e bine să îi învăţăm şi să îi încurajăm pe copii să pună întrebări şi să rezolve diferite probleme.
In contextul unei învăţări experienţiale, vizate de noul curriculum pentru învăţământul preşcolar, trebuie să privim întrebarea ca pe o cale eficientă prin care putem asigura copiilor progresul în cunoaștere, alături de noi, adulţii/cadrele didactice, o cale de stimulare a interesului pentru a căuta informaţia necesară şi pentru a o utiliza în contexte variate, a interesului pentru rezolvarea de probleme etc., dar şi o modalitate prin care noi vom reuși să ne ridicăm din platitudinea şi confortul cunoaşterii noastre, în care doar propriile noastre răspunsuri răsună.
Aceasta este şi perspectiva din care autorii Ghidului ”Piramida cunoașterii – Repere metodice în aplicarea curriculumului preșcolar”, realizat la Editura Diamant, privesc învăţarea la vârsta preşcolară. în acest sens, o mulţime de idei şi sugestii metodice interesante, privind activităţile pe toate domeniile experiențiale, sunt puse la dispoziţia specialiştilor şi aşteaptă să fie puse în practică.
Viorica Preda