Managementul comportamentelor şi optimizarea motivaţiei pentru învăţare se concentrează asupra acelor elevi care, manifestând probleme de comportament şi disciplină, atrag cel mai mult atenţia cadrului didactic, deoarece aceste comportamente interferează cu activitățile de învățare. Cel mai adesea, cadrele didactice intervin după apariţia acestor comportamente indezirabile prin atenţionări verbale, excludere, scăderea notei la purtare etc. însă, de cele mai multe ori, efectul nu este cel așteptat, deoarece intervenția nu ține cont de înțelegerea factorilor care determină și mențin manifestarea acestor comportamente. De aceea, în asemenea situaţii, derularea unei
analize funcţionale ajută cadrul didactic să înţeleagă scopul comportamentului problematic, dar și să identifice planuri de disciplină adecvate nevoilor de la grupă/ clasă.
Activităţile practice, fișe de lucru, materiale-suport pe care le propune ghidul
urmăresc
combinarea într-o manieră eficientă a activităţii didactice cu monitorizarea şi managementul continuu al comportamentelor copiilor. Ghidul prezintă practic o serie de strategii care pot fi folosite la nivelul grupei/ clasei atunci când se vizează modificarea comportamentelor dezadaptative.