Femei kamikaze. Terorism la genul feminin
- Carte în stoc
- Livrare estimativă în 2 zile
Terorismul sinucigas sau kamikaze reprezinta una dintre temele contemporane amplu dezbatute, dar despre care se vorbeste mult, spunand, de fapt, putin. Desi s-a impus ca “bomba inteligenta” doar de cativa ani, atentatul-suicid a devenit una dintre temerile mondiale pentru populatia civila si, totodata, resortul schimbarilor de strategie de securitate pentru serviciile de informatii.
Pentru Romania, aceasta problema este una “indepartata”, in sensul in care, pana in prezent, tara noastra nu s-a confruntat cu un fenomen, atat de putin previzibil si atat de putin controlabil. insa, exemplul, ramas drept referinta istorica, dat de atacul din 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii, demonstreaza ca, in materie de terorism, masurile de securitate de prevenire pot fi “cu un pas in urma”. Din acest considerent, devin esentiale cunoasterea si intelegerea terorismului sinucigas, ca act operational violent si nediscriminatoriu prin raport cu victimele civile.
Optiunea pentru studiul consacrat femeilor implicate in misiuni sinucigase se justifica avand in vedere ca din ce in ce mai multe femei se implica / sunt implicate in atacurile teroriste globale. Participarea lor ridica probleme atat pentru fortele contrateroriste, pentru care detectarea si prevenirea atacurilor este evident ingreunata, dar si pentru analisti, pentru cei care isi propun sa inteleaga resorturile unui asemenea act. in aceasta ultima categorie, se situeaza lucrarea de fata care incearca sa stabileasca coordonatele terorismului sinucigas (cu definitii, delimitari conceptuale si istoric) si sa identifice, pe baza unor studii de caz, motivele pentru care femeile pot initia si derula asemenea acte.