Titulescu - o personalitate europeana
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 10 zile
Titulescu - o personalitate europeana are o semnificatie care depaseste dimensiunile unui titlu inspirat: indica un punct de reper al istoriei romanesti moderne, deci al istoriei europene moderne. Contributia marelui diplomat roman la dezvoltarea unor concepte fundamentale ale relatiilor internationale este egalata de efortul sau continuu de modernizare a activitatii diplomatice ca atare - „diplomatia în miscare” - care era dedicata, în conditiile timpului sau, cu precadere, asigurarii pacii - „un fenomen al miscarii”.
Exegezele privind activitatea lui Nicolae Titulescu sunt numeroase si abunda în aspecte care se înscriu în toate registrele publicistice: de la analize juridice, profesioniste si mai greu accesibile publicului larg, la relatari ale unor momente mai putin flatante pentru personalitatea Titulescu, dar nu mai putin umane. Portretul sau, în linii abstracte, este aproape terminat si consacrat. Volumul de fata adauga tuse la acest portret, dintr-o perspectiva deopotriva straina si familiara, atat personajului însusi, cat si lumii diplomatice romanesti - si nu numai acestui segment al societatii romanesti: Le Figaro, cotidianul francez al carui nume este suficient pentru a se prezenta singur.
Calificativul de „om al vremurilor noastre” pe care Titulescu îl merita pe deplin prin viziunea pe care a avut-o în ceea ce priveste destinul Europei a devenit o fraza banala, fara sa-si fi pierdut din adevarul pe care îl exprima. Aceasta ma determina sa mai subliniez o alta calitate a celui care a fost unul dintre cei mai prestigiosi conducatori ai Ministerului Afacerilor Externe: modernismul conceptiei privind activitatea diplomatica.
Intr-o epoca în care diplomatia multilaterala parcurgea etapele dificile ale afirmarii natiunilor în competitie cu structurile multinationale ale imperiilor care mai ramasesera pe glob, Titulescu a dezvoltat functiile acestei activitati a elitelor într-o maniera care sa serveasca, în primul rand, interesului national. si în zilele noastre aceasta este una din conditiile fundamentale ale succesului oricarui diplomat - indiferent ca actioneaza în numele tarii sale în dialogul cu reprezentantii altor state aflate în cealalta parte a lumii, sau ca dezbate în structurile Uniunii Europene, sau ale NATO, aspecte ale politicii comune promovate de organizatiile respective. în acelasi timp, Titulescu a înteles, o clipa mai devreme decat altii, ca realizarea acestor interese este posibila în conditii mai avantajoase daca eforturile nationale sunt armonizate într-un concert polifonic alcatuit din mai multe state.
Ceea ce a intuit Titulescu se petrece în prezent: realizarea intereselor nationale ale Romaniei contemporane este facilitata de procesul de integrare în structurile europene si euro-atlantice; prin ele, Romania devine capabila sa faca fata provocarilor globalizarii, ca proces definitoriu al acestei epoci, si sa aiba succes în aceasta confruntare. Lectura studiului de fata face dovada, odata în plus, ca pentru oamenii acestei tari dimensiunea europeana este nu numai familiara, ci si existentiala. Pur si simplu pentru ca romanii sunt europeni. Ambasador Doru Costea Geneva, martie 2004