Deschideri postmoderne in stiintele politice
- Carte în stoc
- Livrare estimativă în 2 zile
Pentru numeroase state, sfarsitul Razboiului Rece a fost perceput dreptdisparitia unei din cele mai grave amenintari la adresa securitatiinternationale. Multi analisti considera ca atentatele de la 11septembrie 2001 „au ilustrat in mod dramatic schimbarile rapide siprofunde la care a fost supusa scena internationala in ultima vreme,motiv pentru care evenimentele de dupa 9/11 au redefinit paradigmaordinii si securitatii globale“.
Intre timp, rivalitatile de putere pentru dominarea anumitorregiuni s-au accentuat. Imposibilitatea procurarii de materie primanecesara fabricarii de arme explozive, a reprezentat mult timp ogarantie a faptului ca angajamentele politice internationale vor firespectate. Insa, in urma progresului tehnologic din ultimele decenii,statele au ajuns sa aiba acces la tehnici avansate chiar si la cele deobtinere a armelor nucleare.
Daca tinem cont si de faptul ca „aparitia retelelor de traficanti afacilitat dezvoltarea programelor nucleare clandestine, asa cum estecazul in Irak, Iran si Libia, atunci putem foarte usor sa ne dam seamade numarul tot mai mare de state, care invocand dreptul la securitatenationala, abuzeaza de consecintele periculoase pe care le poate aveaarma nucleara. Astfel, reteaua pusa in functiune de catre pakistanezulAbdel Kader Kahn, care intre anii 1980-2002 a alimentat cel putin treitari: Iran, Libia si Coreea de Nord, a fost descoperita de abia in2003, fapt ce a permis indelunga raspandire a armei nucleare in toataaceasta perioada“.