Deschideri postmoderne in stiintele educatiei
- Carte în stoc
- Livrare estimativă în 2 zile
1. Ancheta apreciativa fundament metodologic al pedagogiei apreciative
Cooperrider ne propune urmatoarea definire operationala a anchetei apreciative: o cercetare cotransformatoare a pozitivului din indivizi si organizatii. Ancheta apreciativa este o descoperire transformatoare a surselor generatoare de vitalitate a sistemelor vii in momentele lor de maxima eficienta si maxima capacitate creatoare in domeniul economic, ecologic, uman. Ancheta apreciativa este o cale centrala bazata pe arta interogativa asupra punctelor tari a sistemului pentru a le putea intelege, anticipa si maximiza potentialul creativ. Este o mobilizare a capacitatii interogative pe baza principiului intrebarilor neconditionat pozitive. Dimensiunea cercetarii este corelativa cu cea a interventiei prin descatusarea potentialului inovativ a imaginatiei creatoare in locul negarii si a criticii (Cooperrider 1999:3).
Ancheta (cercetarea) apreciativa (Appreciative Inquirey in engleza) este un mod particular de a chestiona subiectii dezvoltarii organizationale si in acelasi timp de a prefigura viitorul, prin adoptarea unor relatii pozitive pornind de la pozitivitatea fundamentala inerenta persoanei, organizatiei sau unei situatii, sporind capacitatea sistemului de cooperare si schimbare. Metoda are ca presupozitie fundamentala angajamentul indivizilor in imbunatatirea, schimbarea si focalizarea pe performanta (wikipedia.org/wiki/Appreciative_inquiry).
A aprecia =1. a valoriza, actiunea de recunoastere a aspectelor pozitive in oameni, lumea inconjuratoare; afirmarea punctelor tari trecute si prezente, identificarea potentialitatilor, perceperea acelor lucruri care dau viata (sanatate, vitalitate, excelenta) sistemelor vii; 2. a creste valoarea, Sinonime: a valoriza, a onora, a pretui (Cooperrider, D. & Whitney, D., 1999).
Ancheta = 1. actiunea de a explora si descoperi, 2. actiunea de a pune intrebari, fiind deschis spre a sesiza noi potentialitati si oportunitati Sinonime: descoperire, cercetare, explorare sistematica, studiu. (Cooperrider, D. & Whitney, D., 1999).