Lucrarea Literatura si convertire. Steinhardt. Frossard. Wurmbrand abordeaza cazurile celor trei intelectuali care, in urma unor experiente impresionante se vor converti la crestinism. Destinele tensionate ale acestor convertiti ai secolului XX sunt de-a dreptul incredibile, cum incredibil si prolific e si felul in care aceste destine se reflecta in volumele lor.
Esentiale devin astfel, pentru cercetator, procesele convertirii lor, precum si expresia scrisa, literara a acestora. Atat problema convertirii, cat si cea a literaritatii cartilor acestor convertiti se dovedesc a fi chestiuni sensibile, de unde si circumspectia si nuantele la care autorul considera de cuviinta a recurge. Cartea depaseste insa dimensiunea strict literara, competentele teologice ale autorului favorizand abordarea interdisciplinara a unor aspecte dogmatice sau ideologice, ceea ce da si ineditul demersului. Se vor remarca, astfel, abordarea din perspectiva crestina a Gulagului romanesc, precum si a secularismului occidental, fiind identificate invariantele operelor si biografiilor acestor adevarati marturisitori: evreitatea, convertirea, credinta, libertatea, inchisoarea, suferinta, politica, comunismul, curajul, ecumenismul.
Asadar, lucrarea prezinta interes nu doar pentru literati si teologi, ci si pentru cei pasionati de cercetarea totalitarismului si, in sens foarte larg, pentru cititorul nespecializat, dar interesat de diverse probleme umane.
Din cuprins:
◊ Convertirea
◊ Literarizarea experientei convertirii
◊ Jurnalul fericirii din perspectiva memoriei
◊ Steinhardt si "fenomenul romanesc"
◊ Steinhardt si Securitatea
◊ Dumnezeu exista, eu L-am intalnit sau Marturie despre o convertire
◊ Raspunsuri-eseu despre Dumnezeu
◊ Cu Dumnezeu in subterana sau Document despre inchisorile comuniste
◊ Predici pentru trecut ziduri