Pret de lista: | 4905 |
Preț: | 3679 |
Reducere: | 1226 lei (25%) |
Cod produs: | 173317 |
Autor(i): | Enache Ionut - Stefan |
Editura: | Editura Rovimed Publishers |
Anul aparitiei: | 2011 |
Nr. pagini: | 341 pagini |
Categorii: | Drept, Dreptul proprietatii, Carti |
Lucrarea reprezintă produsul unei valoroase activităţi de cercetare ştiinţifică desfăşurată asupra unui domeniu pe cât de complex şi actual, pe atât de incitant pentru un cunoscător.
Ne aflăm în faţa unui studiu ştiinţific realist şi obiectiv, în egală măsură curajos şi riguros îmbrăcat în haina elegantă a limbajului specific domeniului abordat.
Lucrarea cuprinde multiple contribuţii originale materializate în opinii argumentate şi, mai ales în propunerile de lege ferenda şi în proiectul strategiei de combatere a criminalităţii din domeniul proprietăţii intelectuale, motiv pentru care o considerăm o valoroasă contribuţie la fondul ştiinţific existent în acest domeniu.
Apreciez că ne aflăm în faţa unei lucrări ştiinţifice remarcabile, opera unui jurist şi poliţist cu o excelentă expertiză în domeniul proprietăţii intelectuale, dar şi a unui cadru didactic cu o lăudabilă activitate în domeniul universitar.
Prof. univ. dr. General Costica Voicu
Drepturile de proprietate intelectuală, privite în contextul apariţiei şi evoluţiei ştiinţei dreptului, formează o instituţie juridică relativ recentă, având o dezvoltare importantă începând cu sfârşitul secolul XIX. Creaţia intelectuală, ca element fundamental în reglementarea drepturilor de proprietate intelectuală, are un rol determinant în progresul societăţii, fiind principalul motor al progresului, astfel că importanţa sa nu poate fi pusă la îndoială.
Conceptul de proprietate intelectuală reprezintă un ansamblu de drepturi ce decurg din activitatea intelectuală desfăşurată de titular în domeniul ştiinţific, industrial, literar sau artistic, care îi permit să posede, să folosească şi să dispună de produsul creaţiei sale intelectuale. Datorită naturii incorporale a bunului care face obiectul dreptului de proprietate intelectuală, protejarea acestuia nu se poate face prin simpla posesie, aşa cum se întâmplă în cazul bunurilor corporale, acest fapt stând la baza întregii concepţii ce guvernează protejarea proprietăţii intelectuale. Convenţiile şi acordurile internaţionale conferă conceptului de proprietate intelectuală o clasificare în două mari categorii: drepturi de autor şi conexe acestora şi drepturi de proprietate industrială.
Fenomenul globalizării a dus la o proliferare a fraudelor în domeniul proprietăţii intelectuale, acestea având un efect devastator asupra economiilor statelor lumii. Criminalitatea din acest domeniu cuprinde în principal trei categorii de activităţi ilicite, respectiv: contrafacerea de mărfuri, piratarea produselor şi traficul acestora, existand însă şi alte categorii de fapte incriminate, toate având ca obiectiv comun protejarea acestui tip de proprietate. Pierderile anuale înregistrate în urma fenomenului contrafacerii şi piratării de mărfuri sunt estimate ca fiind de peste 700 miliarde de dolari[1], întreaga lume fiind sub spectrul ameninţărilor acestui fenomen. Efectele acestui tip de criminalitate sunt multiple şi complexe, afectând în principal domeniul economic, prin scăderea creşterii economice, a investiţiilor, a volumului comerţului intern şi internaţional, dar şi latura socială prin reducerea gradului de ocupare a forţei de muncă sau prin pericolul la care se expun consumatorii produselor piratate sau contrafăcute.
Pornind de la aceste realităţi, prezenta cercetare îşi propune să emită un set de direcţii de acţiune în vederea cunoaşterii şi stăpânirii fenomenului criminalitătii din domeniul proprietăţii intelectuale la nivel naţional, care să atingă toate palierele instituţiilor angrenate în prevenirea şi combaterea acestui gen de infracţiuni. De asemenea, ne propunem identificarea vulnerabilităţilor sistemului actual de protecţie a proprietăţii intelectuale urmând a fi punctate şi propuse măsuri pentru eficientizare la nivelul cadrului legal, procedural şi instituţional.
La baza elaborării cercetarii a stat o analiza interdisciplinară a fenomenului cercetat, principalele discipline avute în vedere fiind: teoria generală a dreptului, dreptul internaţional penal, dreptul penal european, drept penal şi procedură penală naţională, management operaţional şi strategic, criminologie, comerţ internaţional, dreptul afacerilor, drept financiar fiscal şi vamal şi, nu în ultimul rând, criminalistică. Au fost analizate studiile organizaţiilor internaţionale cu atribuţii în combaterea criminalităţii în domeniul proprietăţii intelectuale, precum şi statisticile internaţionale şi naţionale care reflectă evoluţia criminalităţii din această zonă de interes.
Sub aspect metodologic, la elaborarea lucrării s-au aplicat următoarele metode:
- metoda analizei istorice, utilizată pentru cercetarea originii şi evoluţiei proprietăţii intelectuale;
- metoda analizei comparative, folosită în special la studiul comparat al modului de implementare în legislaţia naţională a normelor internaţionale;
- metoda observaţiei, folosită cu precădere pentru evaluarea sistemului internaţional şi naţional de protecţie a proprietăţii intelectuale;
- metoda analizei logice, cu componentele sale de analiză inductivă, deductivă sau de generalizare, având incidenţă în special în prezentarea şi analizarea opiniilor doctrinare referitoare la domeniul abordat;
- metoda analizei sistematice, utilizată la studierea în amănunt a legislaţiei naţionale, europene şi a tratatelor internaţionale;
- metoda prospectivă, folosită pentru realizarea unei prognoze asupra evoluţiei situaţiei interne şi internaţionale în domeniu.
Cercetarea şi-a propus să acopere o zonă deficitară într-un domeniu important al criminalităţii, oferind un studiu temeinic al situaţiei actuale şi propunând o serie de măsuri pentru stăpânirea şi combaterea acestui fenomen infracţional transnaţional.
Intenţionăm ca cercetarea să nu se oprească doar la analiza teoretică a fenomenului, ci la abordarea practică a acestuia şi, de ce nu, la elaborarea unor direcţii unitare de acţiune, atât la nivelul instituţiilor implicate în combaterea acestui tip de criminalitate, cât şi din punctul de vedere al alinierii practicii interne la cea europeană şi internaţională.
COMENZI:
⋅ Livrare si Plata ⋅Cum se comanda ⋅Contact |
PRODUSE:
⋅ Noutăți ⋅ Cărți ⋅ Cărți Pentru Copii ⋅ Carte Străină ⋅ Manuale Școlare ⋅ Jucării |