Numărul 12 al Revistei Române de Drept Internaţional (ianuarie-iunie 2011) apare într-un context special, dat de aniversarea de către Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI) a 45 de ani de existenţă în serviciul cercetării ştiinţifice în domeniu.
Prezentul număr are onoarea să găzduiască în rubrica de Articole, trei contribuţii substanţiale pe subiecte de interes: articolul dr. Ion Gâlea cu privire la evaluarea analitică a evoluţiilor din cei 10 ani scurşi sub impactul momentului „11 septembrie 2001” în domeniul aplicării regulilor dreptului internaţional umanitar în cadrul operaţiunilor antiteroriste; de asemenea, un articol semnat de dr. Iuliana Boghez privind lansarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) – un subiect foarte actual în această perioadă când securitatea energetică este pe primele locuri ale agendei internaţionale şi naţionale de securitate, precum şi un articol al lector dr. Laura-Maria Crăciunean, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu despre ultimele evoluţii şi clarificări conceptuale privind drepturile culturale în dreptul internaţional.
în rubrica de Comentarii privind activitatea organizaţiilor internaţionale în domeniul dreptului internaţional publicăm o prezentare, scrisă de Alina Orosan, a activităţilor recente ale Comitetului ad-hoc al experţilor în drept internaţional public (CAHDI) al Consiliului Europei la sesiunea cu numărul 41 (Strasbourg, martie 2011).
Rubrica de Studii şi comentarii de jurisprudenţă şi legislaţie prezintă un comentariu al Laurei Grădinariu referitor la Avizul consultativ al Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării (TIDM) privind „Responsabilităţile şi obligaţiile statelor care patronează persoane şi entităţi în ceea ce priveşte activităţile întreprinse în zona internaţională a teritoriilor submarine”. Reamintim că în numărul 11 al RRDI am publicat textul pledoariilor scrise ale României în procedurile în faţa TIDM cu privire la acest Aviz consultativ. Un al doilea comentează evoluţiile recente din jurisprudenţa CEDO în cazurile româneşti (Catrinel Brumar şi Oana Ezer).
Rubrica Restitutio publică un fragment din capitolul privind „Contenciosul internaţional”, publicat în 1935 de Academia de Drept Internaţional de la Haga, parte a unui curs prezentat de profesorul român Paul Negulescu în cadrul cursurilor aceleiaşi Academii.
Rubrica de Recenzii conţine o prezentare a volumului „Romania – Member of the United Nations Security Council” (autor Ion C. Popescu, Ed. Uranus, Bucureşti, 2010), scrisă de dr. Ioan Voicu, profesor la Universitatea Assumption din Bangkok (Tailanda).
în rubrica privind Contribuţia doctorandului, publicăm o lucrare a lui Cosmin Dinescu privind ,,Statele asociate în dreptul internaţional contemporan”, care continuă analiza din numărul 11 al RRDI referitoare la devoluţia implicită ca mod sui generis de creare a statelor în dreptul internaţional.
Sper că şi acest nou număr al RRDI va atrage atenţia cititorilor şi tuturor celor interesaţi asupra evoluţiilor recente în dreptul internaţional, iar noile contribuţii ale specialiştilor în domeniu vor fi apreciate.
Lector dr. Bogdan Aurescu