Primirea făcută de cititori primelor două volume din această serie – Sfântul Cosma Etolianul şi Sfântul Macarie al Corintului, a fost deosebit de încurajatoare. Este o dovadă a faptului că atracţia materialismului, atât de răspândit şi atât de promovat în epoca noastră, este departe de a fi universală. Pe lângă aceasta, există modesta şi puţin cunoscuta sete de viaţă duhovnicească, certificată de rapiditatea cu care cărţi ca cele de mai sus au fost vândute. Acest lucru ne încurajează să avem încredere şi în primirea de care se va bucura acest volum, precum şi cele ce urmează din această serie.
Capitolul introductiv al acestei cărţi şi lista lucrărilor Sfântului Nicodim apar tipărite pentru prima oară. Capitolul al II-lea cuprinde Viaţa Sfântului Nicodim, scrisă de monahul Gherasim Micragiannanitis din Sfântul Munte Athos, care a fost prima oară publicată în anul 1955, în Sfântul Munte, ca făcând parte din slujba închinată Sfântul Nicodim. Am tradus-o din limba greacă şi am publicat-o cu îngăduinţa părintelui Gherasim.
Deşi Viaţa Sfântului Nicodim a fost scrisă de doi dintre contemporanii săi, monahii Eftimie şi Onufrie, care l-au cunoscut personal, am ales biografia scrisă de părintele Gherasim, deoarece „Biografia” scrisă de Onufrie e doar schiţată, incompletă, în timp ce „Biografia” scrisă de Eftimie, deşi este mult mai amănunţită decât cea a lui Onufrie, este mai scurtă şi mai incompletă decât cea scrisă de Gherasim şi nu atât de elegantă din punctul de vedere al stilului.
în ceea ce priveşte lista cu „Lucrările sfântului”, se poate observa faptul că aceasta este lista cea mai completă şi actuală, şi singura care apare în limba engleză.
Redactând lista „Texte alese din scrierile sfântului”, am ales texte care sunt cu totul specifice învăţăturilor lui Nicodim şi deosebit de importante pentru omul zilelor noastre, şi mai ales celor ce sunt interesaţi de spiritualitatea ortodoxă.
Datorez mulţumiri părintelui Gherasim Micragiannanitis pentru că mi-a îngăduit să tipăresc „Biografia Sfântul Nicodim Aghioritul”, scrisă de el, dar şi pentru faptul că m-a ajutat să înţeleg anumite puncte din textul său.
Constantin Cavarnos
mai 1974