Calatorind prin aer, pe apa, pe uscat
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 15 zile
"Suntem, la origini, o specie migratoare, iar a calatori este doar reflexul unui simt ascuns, un fel de atractie aproape fizica si emotionala, fata de lucruri si oameni noi.
Constrastele culturale pe care le vei intalni, iti vor deschide universul in care traiesti, iti vor flexibiliza mentalul, te vor ajuta sa cunosti oamenisi obiceiuri noi, te vor indemna sa gusti din preparatele gastronomice locale, sa te plimbi privind si ascultand forfota strazilor, sa cunosti obiceiurile, dar si sensurile lor, sau sa te umpli de energii noi, care iti vor incarca iarasi si iarasi bateriile.
Te indemn sa calatoresti!" Dan Manusaride “Calatorind prin aer, pe apa, pe uscat”
“Te indemn sa calatoresti!”
De ce ne plac oare calatoriile?
Oare pentru ca "turismul este o dorinta fundamentala" a samantei noastre? Sau pentru ca "omul e o specie migratoare"? Indiferent cum ar fi, experienta unei calatorii ne permite sa dam frau liber imaginatiei, transformand visele in realitate.
"Calatorind prin aer, pe apa, pe uscat", apartinand lui Dan Manusaride, un scriitor de o extraordinara pozitivitate, cu un acut simt de artist al sintezei, dar si al unui umor fin ce se lasa uneori ghicit, te transporta intr-un voiaj cu totul special, facandu-te martorul unor momente si situatii unice. Lucrarea e, practic, un indemn la libertate. La libertatea de a-ti trai viata. La timpul prezent. De a gusta, de a crea mixul perfect al energiei care sa ti-o completeze armonios pe a ta. De a trai emotiile alaturi de oameni, de locuri pe care nu le cunosti, dar pe care subconstientul ti le cere mut.
Primul pas in afara granitelor, Moscova, este pentru scriitor decisiv. O iesire "pe masura dorintelor acestuia de a cunoaste lumea". Vizitam apoi, impreuna, Paradisul din piatra – Corsica, Orasul de pe 2 continente, 2 mari si 2 tari – Istanbul. Trecand prin Atena si avand drept background climatul mediteraneean, nu putem rata o parte din frumusetile Greciei si nici misterioasele temple antice.
Constatam socati ca standardul nemtilor inseamna ca "majoritatea caselor nu au perdele, nu au garduri inalte si nici usi ferecate", dar inseamna si curatenie exemplara, si precizie matematica. Luam contact cu obiceiuri pe care un roman care nu a vazut inca Germania le poate socoti stranii...
Ne imbatam cu frumusetea amurgului de la Nessebar, pe o ploaie marunta, simtind invitatia unui loc ideal in care poti scrie o carte, poti concepe un copil sau lega o prietenie cu istoria…
Asistam la monologul scriitorului despre un oras care uraste monologurile, Paris. Ulterior, pastrand inca arome frantuzesti, aterizam la Barcelona. Locul unde soarele se intalneste cu marea si muzica. Ne despartim cu regret pentru Budapesta. Trecem prin Viena, orasul valsului. Prin Salzburg, orasul lui Mozart.Facem un popas la Ghetarul Grossglockner, respirand un aer curat si tare. Bucurandu-ne un timp de ceea ce a putut face natura… si meditand serios la ceea ce inseamna un posibil dezastru ecologic.
Urmeaza Innsbruck, orasul Olimpiadelor de iarna, Bavaria cea mandra si independenta. Iar dupa doua zile petrecute in Praga, decidem ca poetul Jaroslaw Seifert in "Toate frumusetile lumii" avea dreptate: "Praga este o femeie tandra, capricioasa si profunda".
Pe harta calatoriei e timpul sa bifam Italia. O destinatie fascinanta, careia i se dedica doua capitole si care te face sa te gandesti ce bine ar fi fost fara frontiere... O cultura ce impleteste anticul si modernul. Peisaje de o frumusete aparte, cu situri istorice si capodopere de arta, de care te desparti cu greu.
Verificam impreuna, curiosi, afirmatia lui Samuel Johnson: "ca numai in Londra poti face si ce nu ti-ai imaginat in viata", dar si faptul ca Belgia e "tara unde fiecare vorbeste pe limba lui"...
Toate, episoade memorabile, presarate cu ispite gastronomice, dar si cu imagini care conving, impresii de calatorie pline de nuante, care depasesc orice asteptare, croindu-ti in inima si minte portita vacantei urmatoare. Asa ca, te intreb, cand ti-ai verificat ultima oara pasaportul? Si, calatorind apoi, sa poti declara cu multumire: "Da! Am fost aici!"
Pana atunci, lectura placuta!