Cartea de faţă este rodul unei experienţe de cercetare ştiinţifică şi didactică universitară, acumulată de autor timp de mai bine de 30 de ani, timp în care acesta a activat direct (în calitate de lucrător şi coordonator) şi s-a documentat în domeniul fascinant al informatizării proceselor tehnologice. Astfel, cartea prezintă rezultatele originale obţinute de autor de-a lungul timpului (o teorie unitară a proiectării computerizate a proceselor tehnologice de prelucrare prin aşchiere, algoritmi, programe de calculator şi managementul informaţiilor) şi curajul de a publica o asemenea carte s-a născut din raportarea acestor rezultate la soluţiile existente în acest domeniu pe plan mondial. Autorul a considerat că este profitabil pentru cititori ca problematica CAD/CAM, tratată în această carte, să fie axată cu prioritate pe aspecte tehnologice (aspectele constructive fiind mult tratate în literatură), zonă în care literatura de specialitate, mai ales cea de limba română, este în mod evident deficitară. Poate că această carte, care tratează un subiect de CAD/CAPP/CAM destinat prelucrărilor prin aşchiere, este prima de acest gen apărută în limba română.
Primul capitol abordează aspecte introductive, de structură şi terminologie, un scurt istoric care include şi realizări româneşti şi ale Catedrei de Tehnologia construcţiilor de maşini din Braşov, în domeniul sistemelor CAD/CAM.
în cel de al doilea capitol sunt tratate o serie de aspecte teoretice esenţiale privind elaborarea sistemelor de proiectare tehnologică asistată de calculator (CAPP), prezentându-se o serie de algoritmi şi programe în Turbo Pascal şi AutoLISP.
Modelarea
matematică a datelor obţinute pe cale teoretică sau experimentală constituie subiectul celui de al treilea capitol.
în capitolul al patrulea, bazat pe aspectele teoretice tratate anterior, sunt prezentate o serie de sisteme CAPP, create de autor de-a lungul timpului, utilizându-se platforme hardware diferite (calculatoare compatibile Spectrum, compatibile IBM) şi medii de programare diferite cum ar fi Fortran, Basic, Turbo Pascal, AutoCAD / AutoLISP.
Capitolul al cincilea abordează proiectarea tehnologică asistată de calculator, extinsă la SDV-uri (CAD-T).