Pret de lista: | 389 |
Preț: | 3501 |
Reducere: | 389 lei (10%) |
Cod produs: | 212059 |
Editura: | Editura CH Beck |
Colectia: | Curierul Judiciar |
Anul aparitiei: | 2014 |
Nr. pagini: | 60 pagini |
Categorii: | Drept, Reviste, Carti |
Numărul din luna mai al Revistei Curierul Judiciar vă propune subiecte de maximă importanţă juridică.
Editorialul din acest număr este semnat de av. Cristina Ghica care precizează că firmele de avocatură de tip boutique ar putea reprezenta viitorul profesiei de avocat. în calitatea de preşedinte al International Association of Boutique Law Firms, autoarea prezintă originea şi scopul Asociaţiei, precum şi avantajele pe care le pune la dispoziţie o platformă de comunicare securizată ce oferă cadrul necesar pentru stabilirea de contacte şi împărtăşirea de informaţii între membri: „De ce n-ar putea firme de tip boutique law din întreaga lume să-şi dea mâna şi să beneficieze de avantajele apartenenţei la un grup închis şi bine structurat, în cadrul căruia să poată împărtăşi informaţii?”
în cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna mai 2014, inclusiv deciziile de neconstituţionalitate, recursurile în interesul legii admise şi deciziile CEDO publicate Monitorul Oficial al României.
Rubricile de Actualitate europeană şi Actualitate internaţională corespunzătoare lunii aprilie 2014, realizate de dna Daniela Ivan, respectiv de dl Bogdan Aurescu, aduc în prim plan principalele activităţi de la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, dar şi evenimentele de interes internaţional.
Dreptul afacerilor
Articolul Inconsecvenţe în politica Consiliului Concurenţei relativ la momentul de la care poate fi declanșată executarea silită a unei decizii sancţionatorii, semnat de av. Cristian Gavrilă şi av. Germin Petcu, reprezintă o abordare critică a politicii autorităţii de concurenţă în ceea ce priveşte iniţiativa Consiliului de a reacţiona la anumite demersuri juridice menite să dea efect propriei sale activităţi legislative prin înlăturarea unor texte normative din Regulamentul privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, întrucât vine să sublinieze o inconsecvenţă ce nu este de aşteptat din partea unei autorităţi cu atribuţii legislative.
Articolul Natura juridică și fundamentul administrării bunurilor altuia şi este semnat de drd. Alexandru Mihnea Angheni. Autorul consideră că, de lege ferenda, se impune ca legiuitorul să prevadă în mod expres ca acea „convenţie” prin care o persoană este împuternicită să administreze bunurile altuia să fie un contract numit, respectiv convenţie de administrare sau contract de administrare.
Articolul Discuţii privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă în dreptul consumaţiei, semnat de lector dr. Camelia Spasici. în opinia autoarei, publicitatea a devenit o mişcare socială în sine, a cărei evoluţie a fost nevoită, însă, să ţină seama de educaţia tot mai sofisticată a consumatorului şi de legislaţia tot mai specifică.
Drept privat
Articolul Perspective practice asupra imputării partajului de ascendent, semnat de lector dr. Juanita Goicovici, propune analiza uneia dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă practicienii dreptului succesoral după adoptarea Noului Cod civil: imputarea corectă a partajului de ascendent. Sunt analizate caracterul mixt al acestuia, posibilitatea ascendentului de a se folosi de ocazia partajării bunurilor sale prezente – în cazul donaţiei-partaj ori a bunurilor viitoare – în cazul testamentului-partaj, pentru a gratifica pe unii descendenţi dincolo de valoarea rezervei fiecăruia, care ridică în practică problema imputării corecte a loturilor atribuite descendenţilor în cauză.
Drept public
Articolul Conflicte de competenţă în materia reprezentării statului în România, semnat de prof. dr. Genoveva Vrabie. Autoarea identifică două potenţiale soluţii pentru rezolvarea corectă şi eficientă a problemei reprezentării statului pe plan extern: înnoirea reglementării constituţionale în materie şi, mai ales, crearea unei noi practici în domeniu, o practică în care să se reflecte maturizarea clasei politice, orientarea principalilor actori politici către rezolvarea prin colaborare a sarcinilor majore ale naţiunii.
Drept penal
Articolul Atribuţiile judecătorului de cameră preliminară și procedura în camera preliminară, semnat de lector dr. Andrei Zarafiu analizează noul sistem procesul penal consacrat prin intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură penală care reintroduce, sub o denumire şi o formă nouă, o instituţie cunoscută anterior de procesul penal român – camera preliminară. Premisele fundamentale ale implementării acesteia au fost trasate la nivel de principiu prin recunoaşterea unei noi funcţii judiciare, al cărei exerciţiu separat este reglementat în titlul destinat regulilor de bază ale aplicării legii procesual penale.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – martie 2014.
în cadrul rubricii Instrumente, vă oferim Ghidul „Curtea Europeană a Drepturilor Omului: 47 întrebări și Răspunsuri pentru avocaţi” care conţine informaţii şi sfaturi practice pentru a sprijini avocaţii pe parcursul celor trei etape: în faţa instanţelor naţionale (înainte de sesizarea instanţei europene), în faţa Curţii şi în executarea hotărârilor acesteia, oferind răspunsuri la o serie de întrebări. Ghidul a fost conceput sub auspiciile Consiliului Barourilor şi al Societăţilor de Avocatură din Europa fiind destinat în principal avocaţilor.
Ca în fiecare număr, revista cuprinde un Index alfabetic şi un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
COMENZI:
⋅ Livrare si Plata ⋅Cum se comanda ⋅Contact |
PRODUSE:
⋅ Noutăți ⋅ Cărți ⋅ Cărți Pentru Copii ⋅ Carte Străină ⋅ Manuale Școlare ⋅ Jucării |