Pret de lista: | 5000 |
Preț: | 4250 |
Reducere: | 750 lei (15%) |
Cod produs: | 212864 |
Coordonator(i): | Ionita Apostolache |
Editura: | Editura Cetatea de Scaun |
Anul aparitiei: | 2014 |
Nr. pagini: | 355 pagini |
Tip coperta: | tare |
ISBN: | 7860653725353 |
Categorii: | Religie, Ortodoxie, Crestinism, Carti |
Cu toate că grija de turma încredinţată lor a fost o activitate de căpetenie, totuşi fericiţii noştri înaintaşi n-au uitat să vegheze la buna rânduială a învăţământul teologic din Mitropolia Olteniei. Pe toate le-au făcut şi le-au împlinit spre slava lui Dumnezeu, ascultând de sfatul pastoral al Sfântului Apostol Pavel: „Propovăduieşte cuvântul, stăruieşte cu timp şi fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare şi învăţătura”[2]. Astăzi, cu ajutorul Milostivului Dumnezeu, toţi clericii, monahii şi credincioşii din Oltenia se împărtăşesc din ostenelile lor, „mulţumind cu bucurie Tatălui celui ce ne-a învrednicit pe noi să luăm parte la moştenirea sfinţilor, întru lumină”.[3] La ceasul de rugăciune pentru ei şi de aducere aminte, se cuvine să facem un popas şi să însemnăm, cu alese sentimente de preţuire, elocventele fapte şi pilduitoarele învăţături ale lor, presărate de-a lungul timpului în Ortodoxia românească.
Mitropolitul Firmilian Marin a fost cel care a redeschis activitatea administrativ-bisericească în Mitropolia Olteniei după trista ei desfiinţare din perioada regimului comunist. în această datorie sfântă, înaintaşul nostru a ştiut cel mai bine să valorifice spiritul efervescent al credincioşilor olteni. Cu măiestria unui „ţesător al Duhului”, vlădica Firmilian „a ţinut seama întotdeauna de fondul sufletesc al păstoriţilor săi”, ştiind bine că „evlavia olteană este mai puţin sentimentală, mai puţin înclinată spre reverie şi meditaţii, iar spiritul oltenesc este mai critic şi mai liberal”[4]. Alegerea sa în demnitatea de Mitropolit al Olteniei, înfăptuită la data de 20 noiembrie 1947, împlinea arzătoarea dorinţă a oltenilor de a reactiva în Cetatea Băniei vechiul scaun vlădicesc al Severinului, tocmit pentru prima oară în timpul viteazului voievod muntean Vladislav Vlaicu (16 noiembrie 1364-1377)[5]. Hirotonia sa întru arhiereu, săvârşită la 30 noiembrie 1947, aducea în sufletele oltenilor „mult aşteptata primăvară. Un vis de bucurie duhovnicască îşi afla acum fireasca împlinire. Arhiepiscopia Craiovei era opera unor făurari de vremuri noi. Numele lor, trecute în Cartea de Aur a acestui sfânt aşezământ, chezăşeau desăvârşita temeinicire: nava Bisericii Oltene putea porni la drum”[6]. Menirea sa ca Arhipăstor al Olteniei a fost una provodenţială, fiind permanent îndreptată spre viaţa credincioşilor săi şi pentru statornicia mănăstirilor şi bisericilor pe care le avea în grijă. Este adevărat că datorită prigoanei comuniste în vremea lui s-au desfinţat multe aşezăminte monahale, fiind efectiv golite de vieţuitori, însă multe din ele au fost salvate iar altele au fost transformate în parohii. în aceşti ani de grele încercări, Firmilian, Mitropolitul Olteniei, a purtat apăsarea întregului demers de anti-clerical şi anti-monahal care a lovit Biserica întreagă, imputându-i-se încă de la început vina pentru orice fel de nesupunere[7].Deci, sub opresiunea nedreaptă, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei Firmilian a păstrat dincolo de toate neczurile nădejdea în Dumnezeu, împodobindu-o şi mai mult cu florile suferinţei. în aceaste clipe de grea încercare, mitropolitul era întărit de dragostea în Mântuitorul Hristos, reuşind să apere mulţi monahi, monahii şi preoţi, scăpându-i de pedeapsa întemniţării. Prin aceasta el s-a făcut tuturor toate, ca pe toţi să-i dobândească pentru împărăţia cerurilor.
Mitropolitul Nestor Vornicescu, pe care l-am avut ca părinte duhovnicesc, îndrumător şi mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, a avut o activitate bogată în domeniul scrisului, lăsând în urmă o moştenire de neegalat[8]. Prezenţa sa, plină de nobleţe şi spirit pastoral, face astăzi imaginea autentică a omului de Biserică, iubitor de neam şi de ţară, fidel păstrător al valorilor culturale româneşti. Printr-o neobosită şi inepuizabilă activitate, mitropolitul Nestor „a ridicat propria activitate bisericească şi cărturărească la o multivastă treaptă de apoteoză creatoare”[9]. El s-a regăsit într-o preocupare permanentă pentru istorie, artă, patristică, literatură, pentru problemele de actualitate socială şi nu în cele din urmă pentru dialogul interreligios. Pe fiecare treaptă a cercetărilor sale nu s-a găsit niciodată singur, fiind mereu încredinţat de pilda înaintaşilor săi în scaunul vlădicesc, care „de-a lungul veacurilor, şi-au dedicat viaţa, cugetarea, sufletul, taletul, neobositele diurne, truda şi orizonturile unei întregi existenţe, cauzei slujirii Bisericii şi neamului”[10]. în felul acesta, mânat de permanenta dorinţă de a pune în lumină valorile Sfintei noastre Biserici, păstrate sub taina istoriei, vlădica Nestor a împletit cel mai bine cercetarea cu scrisul. Cunosc îndeaproape cum iscodea arhivele, scoţând la iveală informaţii şi date pe care mai apoi le aşeza cu delicateţe şi competenţă în paginile lucrărilor sale. De fiecare dată însă cele scrise erau citite şi recitite pentru a avea cea mai bună calitate şi ţinută academică. Geamantane întregi de documente, de xerocopii şi alte piese originale, toate erau în mintea şi preocuparea mitropolitului, care apoi deveneau cărţi, studii, articole de revistă pentru îmbogăţirea patrimoniului nostru cultural.
O lucrare foarte importantă este diortosirea Proloagelor[11], lucrare începută în stăreţia de la Neamţ şi împlinită în scaunul arhieresc de la Craiova, constituie, printre multe altele, o altă realizare notabilă a mitropolitului Nestor. în aceste lucrări, părintele nostru vedea un mijloc de redescoperire a etosului românesc, ascuns de vreme şi timp în „limba sfântă a vechilor cazanii”. El vedea astfel „factorul social-cultural al epocii mai vechi de evoluţie a limbii române literare, concretizat în limba scrierilor bisericeşti... cu particularităţile de conţinut şi expresie, constituind stilul propriu al limbii noastre bisericeşti”. Mai mult, pătrunderea acestor scrieri în tradiţia noastră monahală pe filiera paisiană în mănăstirea sa de metanie, la Neamţu[12]. a făcut din ele o permanentă preocupare, de care s-a îngrijit cu cea mai mare acribie. Ajutat de evlaviosul şi eruditul părinte arhimandrit Benedict Ghiuş, care le-a diortosit în anul 1970, mitropolitul Olteniei a reuşit să le publice integral la Craiova în 1991. Strădania sa a fost cinstită în timpul arhipăstoriei noastre, când am reuşit să retipărim o parte a acestor inestimabile mărgăritare duhovniceşti.
Mitropolitul Nestor a fost de asemenea un mare iubitor al sfinţilor români. în calitate de preşedinte al „Comisiei sinodale pentru canonizarea Sfinţilor Români”[13], s-a arătat neobosit în demersurile de canonizare a multor sfinţi, printre care menţionăm pe Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului. A împlinit această frumoasă rânduială în ziua de 15 decembrie 1996[14]. Despre realizarea sa, academicianul Virgil Cândea spunea: „Ca şi Pentru Movilă, înaltpreasfinţitul Nestor Vornicescu, mitropolitul Olteniei, este moldovean de obârşie şi bun cunoscător al culturilor religioase române şi slavo-ruse. Devotat prin vocaţie studiului spiritualităţii ortodoxe, dar şi prin opţiune, cercetării trecutului Bisericilor creştine, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte al Comisiei naţionale de istorie eclesiastică, istoricul-hagiograf a adunat cu veneraţie, acribie şi neprecupeţite strădanii mărturiile privitoare la viaţa şi opera marelui ierarh al Bisericii Răsăritului”[15].
Aşadar, pilda vieţii acestor doi mari înaintaşi ai noştri este cu siguranţă una vrednică de urmat, noi împlinind cu prisosinţă frumoasa sintagmă „a fi pe urmele sfinţilor”. Ei sunt ca pilde vrednice de urmat pentru fiecăre credincios, fiecare student teolog şi fiecare preot în parte. Amintirea vieţii lor reprezintă o comemorare şi o memorare sfântă deopotrivă. Despre ei ne reamintim cu pioşenie, aşezându-i la loc de cinste în actualitatea existenţei noastre. Şi astăzi mitropoliţii Firmilian şi Nestor sunt vii şi lucrători în Biserica noastră din Oltenia, prin faptele şi cuvintele lor. După măsura sfinţeniei dobândită de la Milostivul Dumnezeu, ei lucrează în viaţa preoţilor, monahilor şi credincioşilor noştri, fiindu-ne ajutători şi protectori, îndrumători şi călăuzitori în vremelnica şi pământeasca noastră existenţă. Evocarea lor este o mare bucurie pentru noi şi un prilej potrivit de a mulţumi lui Dumnezeu pentru asemenea Arhipăstori. Avem aşadar speraţa şi certitudinea că viaţa şi activitatea lor va fi mereu rememorată şi analizată, fiind un modele spre mântuirea noastră şi a credincioşilor noştri. Se înţelege de la sine că vorbind despre ei, vorbim despre Biserică, despre virtute şi despre lucrarea lui Dumnezeu în ogorul Bisericii lui Hristos.
COMENZI:
⋅ Livrare si Plata ⋅Cum se comanda ⋅Contact |
PRODUSE:
⋅ Noutăți ⋅ Promoţii ⋅ Categorii |