Pret de lista: | 389 |
Preț: | 3501 |
Reducere: | 389 lei (10%) |
Cod produs: | 216554 |
Editura: | Editura CH Beck |
Colectia: | Curierul Judiciar |
Anul aparitiei: | 2014 |
Nr. pagini: | 60 pagini |
Categorii: | Drept, Reviste, Carti |
Numărul din luna septembrie al Revistei Curierul Judiciar vă propune subiecte de maximă importanţă juridică.
Editorialul din acest număr este semnat de prof. dr. Ioan Leş, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Internaţional de Procedură Civilă şi Executare Silită al Uniunii Internaţionale a Executorilor Judecătoreşti. Pe fondul unui nou Cod de procedură civilă adoptat în România, dar mai ales în preajma unei modificări în materia executării silite care urmează să fie adoptată până la finalul anului, redacţia revistei împreună cu autorul au găsit potrivit să prezinte demersurile iniţiate în 2006 pentru elaborarea unui Cod mondial al executării silite în materie civilă. Adoptarea unui astfel de Cod reprezintă un demers juridic ştiinţific deosebit de util pentru armonizarea legislaţiilor naţionale în materia atât de importantă şi de actuală a executării silite. Autorul îşi propune punctarea principiilor de bază reunite în Proiect, dar mai ales dezvoltă un răspuns la întrebarea „Care este scopul Codului mondial al executării?”
In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna august 2014, inclusiv decizii CEDO publicate în Monitorul Oficial al României.
Rubricile de Actualitate europeană şi Actualitate internaţională corespunzătoare lunii august aduc în prim plan principalele activităţi de la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, dar şi evenimentele de interes internaţional.
Dreptul afacerilor
Articolul Analiza condiţiilor generale pentru modificarea societăţii în reglementarea Legii nr. 31/1990, semnat de judecător drd. Amelia-Raluca Buşcă. Modificarea societăţilor, realizată prin modificarea actului constitutiv al acestora, apare ca fiind una dintre soluţiile cele mai avantajoase şi mai puţin intruzive puse de lege la îndemâna semnatarilor unui pact societar pentru satisfacerea nevoilor societăţilor de extindere, concurenţiale sau economice. Autoarea, în cadrul unui demers teoretic şi practic totodată, analizează condiţiile generale pentru modificarea actului constitutiv.
Drept privat
In articolul Părţile în acţiunea în petiţie de ereditate, asist.univ.drd. Doru Trăilă face o analiză amplă grefată pe reglementarea actuală, încadrată de analizarea fizionomiei pe care petiţia de ereditate o avea în dreptul roman şi de trecerea în revistă a definiţiilor date în doctrina franceză, cu nuanţele aferente surprinse de autori în încercarea de a conceptualiza dreptul celui ce se pretinde adevărat moştenitor de a acţiona împotriva celui care, pretinzând drepturi succesorale proprii, stăpâneşte activul succesoral sau o parte a acestuia.
Drept public
Articolul Invocarea excepţiei de nelegalitate asupra actelor administrative fiscale şi procedura de judecată după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă semnat de lect.univ.dr. Oliviu Puie. Printre modificările de esenţă aduse Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 prin art. 54 din Legea nr. 72/2012 se numără şi cele referitoare la excepţia de nelegalitate; pornind de la câteva soluţii pronunţate de instanţele judecătoreşti, autorul îşi propune să analizeze una dintre problemele mai puţin cercetate în doctrina de specialitate şi practica judiciară – excepţia de nelegalitate a actelor administrative fiscale, ca specie a actelor administrative, conchizând că modificarea sus-menţionată contravine normelor constituţionale.
Drept penal
Articolul Observaţii asupra unora dintre noile dispoziţii legale prevăzute în materia individualizării pedepsei semnat de procuror Cristian-Valentin Ştefan. în cuprinsul studiului sunt abordate trei probleme, şi anume: definiţia pedepsei, prin reliefarea scopului şi a funcţiilor acesteia; deosebirea dintre vechea şi noua reglementare a criteriilor de individualizare judiciară a pedepsei; natura juridică a noilor instituţii – renunţarea la aplicarea pedepsei şi amânarea aplicării pedepsei.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI –iulie 2014.
In cadrul rubricii Instrumente, drd. Ana-Maria Vlăsceanu semnează articolul Categorii de lucrători ce fac obiectul transferului de întreprindere în lumina jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Prin analizarea jurisprudenţei CJUE, privitoare la domeniul de aplicare a directivelor ce reglementează instituţia transferului de întreprindere, autoarea urmăreşte să identifice acele categorii de lucrători care vor beneficia de protecţia conferită de instrumentele juridice menţionate, conceptul de „lucrător” având, în principiu, un înţeles comunitar diferit faţă de accepţiunile naţionale.
Ca în fiecare număr, revista cuprinde un Index alfabetic şi un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
COMENZI:
⋅ Livrare si Plata ⋅Cum se comanda ⋅Contact |
PRODUSE:
⋅ Noutăți ⋅ Promoţii ⋅ Categorii |