Manualul de clasa a XI-a este alcatuit conform programei nationale de limba si literatura romana intrata in vigoare in 2001-2002.
Autorii au propus opere pe care le-au considerat potrivite acestui scop, fie prin tematica, fie prin stil. Criteriul istoric se afla pe primul plan, astfel poezia si dramaturgia sunt tratate cronologic, fara pretentia ca manualul sa fie o adevarata istorie literara. Au fost alese texte reprezentative pentru fiecare perioada literara, astfel incat elevii se vor familiariza cu operele lui Caragiale, Camil Petrescu si Matei Visniec, precum si ale poetilor Vacaresti, ale lui Eminescu, Minulescu, Bacovia, Arghezi, Blaga, Barbu, Ion Pillat, Ion Vinea, Tristan Tzara, Nichita Stanescu, Marin Sorescu etc. Pentru elevi, dispunerea istorica a literaturii e un mijloc de a invata cateva lucruri esentiale despre timpul operelor si al scriitorilor, nu un scop in sine.
In ce priveste metoda, ar fi de observat mai intai prioritatea acordata textului. Inainte de a fi discutata, o opera trebuie citita!
Explicatiile manualului au forma unor intrebari, legate de textele citite. Autorii au oferit comentarii pertinente doar acolo unde era nevoie de intreg contextul pentru intelegerea textului. Aceste comentarii sunt anuntate prin formula "Retineti!". In buna traditie a manualelor de romana ale Editurii Sigma, nici acest manual nu ofera "retete" dupa care poate fi interpretat textul literar.
Pentru a avea o idee si mai clara despre aceasta carte, va rugam sa rasfoiti pasajele pe care vi le punem la dispozitie. |