Republicata la sase decenii de la prima ei aparitie, cartea lui Leon Casso este extrem de utila, atat pentru istoriografie, cat si pentru publicul larg cititor. Ea nu si-a pierdut din interes gratie vastei documentatii ce i-a stat la baza, precum si datorita abordarii temeinice dintr-o larga perspectiva militara, politica si diplomatica. Surprinzator, prezentarea autorului rezista in fata noilor izvoare si chiar in fata unor lucrari de stricta specialitate recente.
Prin contributia sa, Leon Casso se mentine pe o coordonata evenimentială, plina de date si fapte memorabile aprtinand inceputului de secol al XIX-lea , cand marile puteri si natiuni ale Europei acelui moment isi inclestau fortele pentru schimbarea geografiei politice, in confruntare aflandu-se două principii diametral opuse: cel al nationalitatilor si cel al expansionismului anexionist.
Lucrarea lui Leon Casso constituie o cercetare de mare anvergură si profunzime asupra rolului Rusiei la Dunărea de Jos, intr-un moment de rascruce pentru natiunea romana, cand din trupul ei a fost smulsa Basarabia, una din ramurile sale viguroase, supusa decenii in sir unui proces de rusificare, continuat si accentuat sub regimul totalitar comunist.
APOSTOL STAN