Acest album documentar este rezultatul unor ample ÅŸi laborioase cercetări de arhivă, al colaborării directe cu Consiliile locale ÅŸi primarii comunelor, cu ÅŸcolile ÅŸi parohiile din majoritatea localităţilor din judeÅ£ul Cluj, al documentării la faÅ£a locului, în cele mai multe cazuri.
Fără îndoială, putem spune că judeÅ£ul Cluj este unul eroic, având în vedere numărul impresionant de eroi ÅŸi martiri, căzuÅ£i în luptă sau sub opresiune, în războaie, răscoale ÅŸi revoluÅ£ii, pentru libertate ÅŸi dreptate, pentru idealul nostru naÅ£ional.
Din datele centralizate de Societatea Cultul Eroilor Cluj – fatalmente incomplete – rezultă că în municipiile, oraÅŸele, comunele ÅŸi satele judeÅ£ului Cluj sunt peste 37.000 de eroi ÅŸi martiri, cunoscuÅ£i ÅŸi necunoscuÅ£i, în morminte, parcele ÅŸi cimitire răspândite sau în cimitire comune sau ale eroilor. în România sunt înregistrate 153.959 de morminte ale eroilor noÅŸtri, mai mult sau mai puÅ£in îngrijite, în funcÅ£ie de preocuparea primăriilor ÅŸi a consiliilor locale. însă, cum bine se ÅŸtie, sunt cu miile pe câmpurile patriei eroii fără cruci sau fără alte însemne distinctive. Totodată, peste 134.000 de eroi români sunt înhumaÅ£i în 26 de state. Pe toÅ£i trebuie să-i preÅ£uim creÅŸtineÅŸte cum se cuvine ÅŸi să le presărăm simbolic florile recunoÅŸtinÅ£ei noastre.
Iată de ce Albumul documentar realizat de Societatea Cultul Eroilor Cluj este prima realizare minunată, necesară ÅŸi integratoare. Ea îndeamnă nu numai la menÅ£inerea trează a memoriei individuale ÅŸi colective, ci ÅŸi la resurecÅ£ia permanentă a simÅ£ului datoriei pe care se cuvine să-l avem faţă de înaintaÅŸi, care au făcut posibil, prin jertfa lor, să fim ceea ce suntem astăzi.
Iulian PATCA,
preÅŸedintele Societăţii „Cultul Eroilor”, Cluj