Apelul. Jurisprudenta relevanta
Pret de lista:
|
4400
|
Preț: |
4092 |
Reducere: |
308 lei (7%) |
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 5 zile
- Preț promoțional valabil în limita stocului. Vezi regulament promoție.
Contemporani ai unei mult prea indelungate perioade de efervescența legislativa, intreținuta și catalizata de o continua restructurare și reașezare a sistemelor sociale, intr-un cadru pe care il dorim a fi unul esențialmente european, asistam la aceasta zbatere avand conștiința finalului inevitabil al oricarui inceput, care ne va aduce, probabil, coerența, rigoare și stabilitate.
Pana atunci, ramane celor chemați sa rosteasca dreptul opțiunea exprimarii prin scris, intr-un efort comun și salvator de a decripta „intenția legiuitorului”, pentru a oferi predictibilitate hotararilor judecatorești – garanție imanenta a imparțialitații in actul de justiție.
In acest context, am ințeles sa procedam cu maxima atenție la o selecție de jurisprudența relevanta, generata de aplicarea textelor normative cuprinse in Noul Cod de procedura civila, pentru elaborarea unor culegeri, pe instituții ale Legii procesuale civile fundamentale, sperand ca ele vor contribui, fie și intr-o mica masura, la unificarea practicii judiciare.
Prezenta lucrare abordeaza Apelul, la 4 ani de la intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, un timp necesar și suficient pentru ca judecata in apel sa genereze interpretari diferite ale textelor de lege noi și rezolvari neunitare ori susceptibile de a conduce la o jurisprudența variata. In același timp, nu putem omite faptul ca acest Cod nu este unul fundamental nou, exista și constante ale dreptului, astfel ca nu orice text normativ reflecta o soluție noua. In actuala reglementare a cailor de atac, apelul devine regula, fiind nu doar prima și cea mai accesibila cale de atac, insa, adeseori, ramanand singura și ultima posibilitate de exercitare a controlului judiciar, in condițiile in care recursul este rezervat, in principiu, soluționarii problemelor de drept de importanța generala, pentru asigurarea uniformizarii interpretarii legii, cu excepțiile specifice contenciosului administrativ.
Culegerea reunește decizii recente ale unor instanțe din cadrul Curții de Apel București și al Curții de Apel Cluj, instanțe cu tradiție in conturarea unor repere jurisprudențiale, ale caror hotarari judecatorești au fost in mod constant valorizate. Intrucat judecata in apel se incheie la nivelul tribunalelor și al curților de apel, spețele selectate ofera perspectiva ambelor niveluri de jurisdicție pentru aceasta cale ordinara de atac, comuna, de anulare sau de reformare, devolutiva și suspensiva de executare. Mai mult, deciziile propuse prin aceasta culegere pun in evidența soluții temeinic argumentate pentru ipoteze concrete stabilite cu prilejul judecații in apel, in legatura cu formele apelului, condițiile exercitarii apelului, efectele apelului și hotararile posibile in apel.