Din cele mai vechi timpuri, până astăzi oamenii au forat în adâncurile trecutului. Argumentul acestui efort pentru şi spre cunoaşterea istoriei nu este nou, sau mai precis este acelaşi din antichitate până astăzi: înţelegerea prezentului şi a viitorului prin prisma trecutului. Reconstituirea trecutului este strict legată de experienţa personală a autorului şi astfel: „orice istorie este istorie contemporană” (Benedetto Croce).
Am purces la elaborarea textului de faţă deoarece am simţit nevoia de-a găsi cheia intrării într-un univers tematic complex şi controversat, pentru care „a curs multă cerneală”: economia României în ultimii 27 de ani sau cum se spune adesea economia postdecembristă, în comparaţie cu secvenţele istorice ale ţării din trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat.
În esenţă, pentru perioadele antebelică, interbelică şi postbelică s-au conturat următoarele opinii, construite în antiteză: dezvoltare şi non-dezvoltare, progres şi regres, bunăstare şi sărăcie.
Lucrarea, România – minţită, indusă în comă şi jefuită, se caracterizează prin masivitatea şi densitatea discursului. Pentru aceasta autorii au consultat o bogată bibliografie. Raportarea la aceasta s-a făcut cumpătat, uneori critic, dar niciodată cu accente fundamentaliste care să închidă posibilităţile unor dialoguri şi schimburi de idei şi opinii viitoare. Cele mai multe din cele afirmate au fost susţinute cu date şi informaţii statistice, integrate în text sau în tabele şi grafice.
Iniţiativa, efortul şi realizarea autorilor sunt lăudabile şi merită toată atenţia cititorilor. Sperăm ca principiul lui Tacitus: Sine ira et studio să însoţească lectura cărţii.
Prof.univ.dr. Ioan LUMPERDEAN
Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor
Universitate Babeş-Bolyai Cluj-Napoca