Cartea aceasta e un poem. O curgere de frumusețe interioară cum rar mi‑a fost dat să descopăr în lecturile cotidiene. Autorul‑personaj crește sub ochii cititorului și se lasă prins în icoană. De altfel, autorul cărții este un om care și‑a hrănit libertatea duhovnicească din convertirea imaginii în icoană. Un poem despre viață curată, moarte și înviere, un poem despre Hristos în tot și în toate. Un poem‑pathos ale cărui strofe, legate cu sânge și viață, alcătuiesc un comentariu la Evanghelia Mântuitorului în cel mai personal mod cu putință.
Cum să nu tresară inima în tine, cititor fiind, când în mâini ții o carte‑inimă, un neașteptat poem‑inimă?! Și afli, cuprins de uimirea smereniei, că „viața omului este istoria unui grăunte care se alimentează de undeva din adâncuri, se umple de lumină cu o maturitate aurie asemenea cerii de albină pentru ca, mai târziu, după ce a căzut pe pământ, să crească înălțându‑se până la cer. Asta, desigur, dacă nu va putrezi în temnița întunecată și umedă a răului”. O carte‑căutare. Pe care, citind‑o, te redescoperi altul. O traducere lină, dintr‑o rusă pașnică și dăruitoare de mălini înfloriți în suflet.
Părintele Constantin Necula
Din această carte se revarsă duhul întâlnirilor cu mari asceţi ai Ortodoxiei din secolul al XX-lea: arhimandritul Ioan Krestiankin, arhimandritul Serafim Rozenberg, episcopul Vasile Rodzeanko şi alţii. Astfel, ea reprezintă o continuare și o completare a binecunoscutei cărți Nesfinții sfinţi a părintelui Tihon Şevkunov, care a fost coleg cu autorul la Institutul de Cinematografie şi împreună cu care a pornit pe drumul Bisericii.
Vladimir Şcerbinin s‑a născut în anul 1960 în regiunea Krasnoiarsk din Siberia. A absolvit Facultatea de Scenaristică a renumitului Institut Cinematografic „S.A. Gherasimov”. A învățat să zugrăvească icoane la Mănăstirea Peșterilor din Pskov de la un iconar vestit, pr. Zenon Teodor.
Este realizatorul a peste 80 de filme documentare cu tematică ortodoxă.
În anul 1994 a deschis în Mănăstirea Sretenski din Moscova un atelier de iconografie ai cărui absolvenți au zugrăvit peste 18 biserici în Rusia, Ucraina, Serbia și Polonia.
Tradus de Eugen Diaconu