Tagore in Romania
- Carte în stoc
- Livrare estimativă în 2 zile
În 1959, când punea pentru prima oarã piciorul pe pãmânt românesc, Amita Bhose, pe atunci Ray, nu-si imagina cã avea sã-si trãiascã jumãtate din viatã în tara lui Eminescu. Nici cã Tagore, subiectul cu care avea sã debuteze în presã - Rabindranath în România - în revista Des, în 8 mai 1961, avea sã încheie cercul scrierilor sale în paginile aceleiasi reviste - Razele soarelui în România (septembrie 1989). Vorbitoare nativã a limbii bengali, din fericire si limba maternã a lui Rabindranath Tagore, avea sã descopere, ca si Tagore însusi, de altfel, cu ocazia vizitei lui în România din 1926, o dragoste netãrmuritã a românilor pentru opera "Profetului Indiei", cum a fost supranumit. Singura traducãtoare a lui Tagore din limba bengali în românã, profesoarã si de bengali la Universitatea Bucuresti, autoare a unui Manual de limba bengali, dedicat cursantilor sãi, organizatoare a unor spectacole dedicate personalitãtii si operei tagoreene, conferentiind sau scriind despre Tagore cu aceeasi pasiune cu care o fãcea despre Eminescu, Amita Bhose - Didi, sora noastrã mai mare - a fost cea mai bunã ambasadoare a culturii Indiei în România.
Textul de fatã redã conferinta Tagore în România, sustinutã de Didi în mai 1991 la Sala Dalles, la Universitatea Cultural Stiintificã (Universitatea Popularã "Ioan I. Dalles") si este în mare parte dedicatã vizitei poetului în România în 1926 dar si receptãrii operei lui, traducerilor, exegezelor, limbii bengali în România si activitãtii studentilor lui Didi.
Cu unele modificãri si sub un alt titlu - Rabindranath Tagore si România, textul a fost propus si revistei Academica în iunie 1991. Nu avem cunostintã ca acest text sã fi fost publicat - de altfel si Didi punea un semn de întrebare în dreptul lui, în lista Bibliografiei. Semnele de întrebare existente în Bibliografie îi apartin si ele indicau, la momentul conceperii listei, nelãmuriri ce urmau a fi clarificate.
Includem aici si articolul Rabindranath Tagore si România apãrut în România literarã din mai 1977. Adãugãm câteva fotografii, manuscrise si dactilograme din arhiva lui Didi - Amita Bhose -, întru o încercare modestã de a reda o parte din activitatea atât de rodnicã si de dãruitã a lui Didi si a studentilor sãi din anii anterevolutionari.