Numele lui Cristian Măcelaru mi-a atras atenţia, pentru întâia dată, în februarie 2012, atunci când tânărul dirijor american de origine română marca un debut de senzaţie la pupitrul Orchestrei Simfonice din Chicago, înlocuindu-l, în ultimul moment, pe celebrul Pierre Boulez. Şi tot în acelaşi an, în luna octombrie, primea o importantă distincţie din partea Fundaţiei Sir Georg Solti - Premiul pentru cel mai promiţător şef de orchestră. Recunoaşterea talentului şi a măiestriei sale în arta dirijorală, venită din partea unor importante personalităţi care fac parte din conducerea fundaţiei ce poartă numele unuia dintre cei mai importanţi dirijori ai veacului trecut, a venit, fără îndoială, în urma realizărilor sale remarcabile ca dirijor-asistent al celebrei Orchestre Simfonice din Philadelphia, acolo unde a avut ocazia să lucreze alături de nume dintre cele mai importante ale baghetei – Charles Dutoit şi Yannick Nézet-Séguin.
Iar încrederea investită astfel s-a confirmat, Cristian Măcelaru devenind, în 2014, câştigătorul Premiului pentru dirijat Solti, dar şi dirijor în rezidenţă al aceleiaşi prestigioase Orchestre Simfonice din Philadelphia.
Înregistrările incluse pe acest prim compact-disc al dirijorului Cristian Măcelaru sunt rezultatul primei sale colaborări cu Orchestra Naţională Radio pe podiumul Studioului de concerte „Mihail Jora”, din noiembrie 2012.
Alegând un program de o răscolitoare intensitate, cu pagini de referinţă ale creaţiei de la mijlocul şi finele veacului al XIX-lea, semnate de doi dintre compozitorii care au definit drumul şcolii naţionale ruse – Glinka şi Rimski-Korsakov, Cristian Măcelaru şi-a concentrat forţa trăirilor artistice în ferma definire a gestului dirijoral, elegant, generos, dar totodată impetuos şi plin de dinamism. Viziunea sa asupra unor partituri definitorii pentru universul muzical rus de profundă factură romantică are ca rezultat un discurs impresionant prin monumentalitate şi strălucire, în care însă detaliul este reliefat cu o minuţioasă atenţie.
(Extrase din prezentarea realizată de muzicologul Liliana Staicu)
Booklet bilingv (română/engleză) – prezentare de Liliana Staicu. Traducere de Alistair Ian Blyth