Preț: | 28.69 lei |
Cod produs: | 368312 |
Autor(i): | Diacon Alexandru Briciu |
Editura: | Editura Trinitas |
Anul aparitiei: | 2019 |
Nr. pagini: | 166 pagini |
Tip coperta: | necartonata |
ISBN: | 9789731551647 |
Categorii: | Fictiune, Religie, Vietile Sfintilor, Patristica, Ortodoxie, Crestinism, Publicistica / Reportaje / Interviuri, Carti |
Diaconul Alexandru Briciu, redactor al Ziarului Lumina, cotidianul Patriarhiei Române, a adunat mărturii ale unor ierarhi, profesori de teologie, academicieni, preoți și viețuitori ai așezămintelor monahale și mireni care l-au cunoscut personal pe vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina (1901-1977), care a păstorit Biserica Ortodoxă Română timp de aproape trei decenii (1948-1977).
Interviurile inedite și cele publicate în anii 2017-2018 în cotidianul Ziarul Lumina și în săptămânalul Lumina de Duminică reunesc mărturii ale contemporanilor despre cel de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, întregindu-i biografia cu aspecte mai puțin știute. Paginile cu interviuri sunt precedate în volum de un text semnat de academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, care le comunică cititorilor un contur succint al personalității și vieții patriarhului Justinian.
Personalitățile intervievate sunt figuri marcante în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, în ale căror vieți întâlnirea cu patriarhul Justinian a jucat un rol însemnat.
O mărturie autentică și încărcată de gratitudine asupra experienței unei astfel de întâlniri este oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, singurul ierarh activ în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a primit hirotonia întru arhiereu în vremea păstoririi patriarhului Justinian.
Recunoștință exprimă, în cuvinte ale interviului inclus aici, și părintele academician Mircea Păcurariu. Anume, pentru ajutorul de care a beneficiat, la începutul carierei sale academice, din partea vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina. Cel mai mare profesor de Istorie bisericească din România prezintă câteva dintre realizările celui care a condus Biserica noastră prin încercările anilor 1948-1977.
Către cei dintâi ani ai acelei perioade îndreaptă gânduri alese, la început de convorbire, părintele Constantin Pârvu († 26 iunie 2017). E un răstimp al istoriei românești coincizând cu acela al formării sale ca teolog, al acumulărilor în mediul seminarial și universitar, culminând cu studiile doctorale. Rememorează apoi momentul numirii sale, de către patriarhul Justinian, ca vicar administrativ patriarhal. De asemenea, continuarea activității în cadrul Cancelariei Sfântului Sinod până în anul 2010.
Peisajul educațional ocupă un loc central și în cuvintele ce oferă conținut interviului acordat de părintele profesor Ștefan Buchiu, fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Preacucernicia sa vorbește despre grija pentru învățământ manifestată de ierarhul al cărui nume a ajuns pe frontispiciul celei mai importante instituții de profil din țară.
O carieră academică a cărei evoluție a cunoscut și ea amprenta spirituală a patriarhului Justinian a fost aceea a părintelui profesor Nicolae D. Necula († 4 septembrie 2017). În interviul acordat, vorbește despre ținuta sacerdotală a Patriarhului.
De susținere dinspre patriarhul Justinian s-a bucurat și instruirea universitară a părintelui profesor Viorel Ioniță. Preacucernicia sa a fost unul dintre tinerii studenți beneficiari ai deschiderii Patriarhului față de Occident. Patriarhul obținea pentru acești tineri burse de studii la universități de prestigiu din întreaga lume, la întoarcerea în țară integrându-i în slujirea sacerdotală, educațională sau administrativă.
Părintele profesor Nicu Moldoveanu prezintă concertele de colinde organizate la Patriarhia Română, în vremea arhipăstoririi vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina, în preajma sărbătorii Nașterii Domnului. Era un prilej de delectare pentru auditoriu, în condițiile unui regim politic (comunist) opresiv.
Un regim ale cărui instituții au ridicat obstacole și în drumul studiilor teologice (urmate în Germania) ale părintelui arhidiacon profesor Ioan Caraza. În contextul încercărilor de a înfrunta aceste opreliști l-a cunoscut părintele Caraza pe patriarhul Justinian. Importanța acestui interviu constă în prilejuirea așternerii pe hârtie a câtorva episoade inedite trăite în preajma unui apropiat: protosinghelul Mitrofan Ifrim, un hâtru intendent al Reședinței Patriarhale.
Împotrivirea față de vitregiile sistemului comunist este ceea ce a marcat hotărâtor și viața părintelui Nicolae Bordașiu († 9 noiembrie 2018). A fost unul dintre mărturisitorii ortodocși care au supraviețuit temnițelor comuniste. Și-a început activitatea în cadrul Bisericii Ortodoxe Române la chemarea vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina. Absolvent de Teologie și Farmacie, a suferit vreme de 16 ani prigoana regimului comunist nou instaurat: 7 ani fugar și mai bine de 9 ani întemnițat. După eliberare, a lucrat la Institutul „Cantacuzino”, până la întâlnirea providențială cu Patriarhul României, în 1968. Au urmat intrarea în cler, trimiterea la studii și numirea ca profesor și director al seminarului bucureștean. O calitate în care a desfășurat activități ce i-au ocazionat diverse întâlniri cu patriarhul Justinian. Și le reamintește în ultimul interviu pe care l-a acordat.
Și părintele Ilie Georgescu a fost beneficiarul unei burse de studii teologice în Occident în vremea patriarhului Justinian, răsplătindu-i încrederea cu o activitate de mai bine de un deceniu în cadrul Administrației Patriarhale. Vorbește despre experiența colaborării cu cel de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în cadrul nou-înființatului Sector de Relații externe al Patriarhiei Române, la începutul anilor 1960.
Tot la perioada studiilor – desfășurate la Seminarul Teologic din București – se întorc (contribuind la întregirea imaginii conturate în volum patriarhului Justinian) și amintirile părintelui Augustin Rusu, ostenitor vreme de mai bine de două decenii în Administrația Patriarhală.
Afinității cu patriarhul Justinian a domnului profesor Emilian Popescu, membru de onoare al Academiei Române, i se pot afla rădăcini temporale și spațiale chiar mai adânci. Aceasta, fiindcă s-a născut într-o comună vâlceană apropiată plaiurilor natale ale Patriarhului de vrednică pomenire. A participat, ca elev, la slujbele săvârșite de preotul Ioan Marina în Râmnicu Vâlcea și, ca student, la întronizarea celui de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în București (6 iunie 1948).
Un alt distins membru al Academiei Române, Dinu C. Giurescu († 24 aprilie 2018), a trăit prigoana regimului comunist ateu încă de la instaurarea acestuia în România. Tatăl său, marele istoric Constantin C. Giurescu, a cunoscut temnița Sighetului între anii 1950 și 1955. Familia rămasă în București a fost evacuată din locuință și exclusă din noua societate ce se contura. În aceste condiții, a primit ajutor din partea Bisericii Ortodoxe Române datorită unei intervenții salvatoare a patriarhului Justinian Marina.
Preotul francez Marc-Antoine Costa de Beauregard a cunoscut România în anii ‚70 ai secolului trecut, în ultima perioadă a păstoririi patriarhului Justinian. În acel răstimp, a avut prilejul unor întâlniri cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, iar la întoarcerea în Franța a dat mărturie bună despre misiunea Patriarhiei Române, în diaspora românească și în fața creștinilor occidentali.
Într-un spațiu al diasporei ortodoxe româneşti slujește și părintele Traian Valdman, parohul bisericii ortodoxe românești „Pogorârea Sfântului Duh” din Milano. A fost hirotonit preot de patriarhul Justinian, trimis cu bursă la studii în Geneva și Milano și a fost însărcinat cu înființarea unei parohii românești în Italia.
Părintele Ioan Șurubaru a fost numit preot la biserica „Sfânta Maria”-Miron Patriarhul din București de patriarhul Justinian Marina, în 1971. În acest interviu inedit, vorbește despre întâlnirile sale, în calitate de student, doctorand, preot și misionar, cu patriarhul.
Monahia Lucia Dumbravă a fost numită stareță a mănăstirii Pasărea de patriarhul Justinian în anul 1966. După mai bine de cinci decenii, vorbește în acest interviu inedit despre experiența colaborării cu Patriarhul și despre grija acestuia pentru viața și așezămintele monahale.
În finalul volumului de interviuri, domnul George Stan, doctorul patriarhului Justinian, împărtășește amintiri emoționante despre ultimele clipe din viața acestuia.
Trei dintre personalitățile intervievate pe care le-am amintit mai sus au trecut, între timp, la cele veșnice. Se cuvinte a-i pomeni odată în plus, în semn de omagiu, pe: părintele vicar patriarhal Constantin Pârvu († 26 iunie 2017), părintele profesor Nicolae D. Necula († 4 septembrie 2017), academicianul Dinu C. Giurescu († 24 aprilie 2018), părintele Nicolae Bordașiu († 9 noiembrie 2018). Mărturiile lor despre colaborarea cu patriarhul Justinian capătă valoare de document, fiind ultimele consemnate în presa noastră bisericească.
Aduceri aminte privind către un om providențial pentru Biserică şi pentru neam, recunoștință pentru binele pe care s-a arătat neîncetat dispus să-l răspândească în cei cu care a colaborat îndeaproape, admirație pentru cuvintele și faptele prin care s-a dăruit, apreciere pentru lărgimea orizonturilor sale sufletești contrastând cu îngustimile istoriei – toate se regăsesc în filele acestui omagiu tipărit adus patriarhului Justinian.
COMENZI:
⋅ Livrare si Plata ⋅Cum se comanda ⋅Contact |
PRODUSE:
⋅ Noutăți ⋅ Promoţii ⋅ Categorii |