Gheorghe Nicolaescu a fost profesor gr. I la Gimnaziul Naţional „Regina Maria“ din Curtea de Argeş şi este cunoscut ca autor de carte școlară geografică și îndrumător științific al elevilor la olimpiadele de mediu.
Membru activ al Societății de Geografie din România, s-a remarcat în domeniul cercetării geografice prin studii şi cercetări, printre care amintim: „Carstul în Piatra Craiului“ în 1995, „Studiul Alpilor în Departamentul Haute-Savoie“ – Franţa, prezentată la Sorbona în 1997, „Lacurile sărate de la Ocna Sibiului“ în 1999, la Simpozionul Naţional de Geografie al SGR – Râmnicu Vâlcea, „Restrângerea arealului pentru asprete în bazinul superior al Vâlsanului“ în 2001, la Sesiunea Jubiliară a SGR, „Efectul punctului tenar“ în 2002, la Jubileul de 100 de ani al Facultăţii de Geografie, Universitatea din Iaşi.
De asemenea, SGR i-a conferit în 2001 profesorului Gheorghe Nicolaescu „Diploma de onoare“ şi „Medalia jubiliară“. În acelaşi an, ca urmare a contribuţiei la reforma din învăţământ, publică la Editura Carminis cursul opţional pentru clasele V-X „Călători şi călătorii geografice“. La concursul de carte şcolară organizat de MEC în 2001, manualul şi programa prof. Gh. Nicolaescu ocupă locul I pe ţară, fiind incluse în sfera opţionalelor din multe judeţe ale ţării.
În anul 2002, prof. Gh. Nicolaescu este Laureat al „Galei FORD pentru mediu“, diploma purtând semnătura lui William Clay Ford, Jr. Tot în acelaşi an, Editura Carminis publică sub semnătura prof. Gh. Nicolaescu „Educaţie pentru mediu“, curs opţional pentru elevi şi studenţi, volum prezentat la Summitul de la Johannesburg – Africa de Sud.
La forul german Zusammenarbeit mit Osteuropa e.V., ca invitat în anul 2003, Domnia Sa susţine proiectul de mediu „Protecţia stratului de ozon“, pentru care Ministerpräsident Kurt Beck – landul Renania-Palatinat şi Liane Weidmann-Lichtel, preşedinte ZMO, îi conferă la Zweibrücken „Diploma de excelență“ – ZMO.
„Aur, argint și bronz“ este un album al proiectelor de mediu, realizat în parteneriat cu elevii olimpici coordonaţi de prof. Gh. Nicolaescu, ce îndeamnă prin lecturarea sa la ocrotirea mediului în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Lucrarea militează pentru implementarea în real a proiectelor de mediu şi pentru recunoaşterea valorilor pe care le oferă cadrul natural al României, al „Ţării Argeşului“. În decembrie 2014, autorul publică o carte document – „Director peste o ruină“ – despre şcoala satului natal din Vâlsăneşti, Argeş.
Prof. univ. dr. George Erdeli
Președinte al Societății de Științe Geografice din România