Sisteme de baze de date evoluate
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 15 zile
Cartea isi propune sa ofere cititorilor fundamentarea teoretica si exemplele practice necesare dezvoltarii si utilizarii unor aplicatii cu baze de date, care integreaza o multime de tehnologii informatice noi. Din acest motiv, dezvoltatorul sau utilizatorul unor sisteme de baze de date evoluate trebuie sa cunoasca deja aspectele fundamentale din acest domeniu: baze de date, sisteme de gestiune a bazelor de date, sisteme relationale, limbaje de programare, tehnici de programare.
Cartea este scrisa in stil didactic, imbinand aspectele teoretice cu cele practice, prin fructificarea experientei autorilor in aceste domenii ale informaticii. Pentru partea practica exista o multime de studii de caz, suportul software fiind intotdeauna produse din infrastructura Oracle. In lucrare, unele aspecte sunt tratate in detaliu, altele sunt doar prezentate. In ambele cazuri, exista trimiteri bibliografice unde cititorul va gasi si alte explicatii. Evaluarea cunostintelor se poate face, pentru fiecare capitol, cu ajutorul testelor-grila. Toate testele-grila, atat cele teoretice, cat si cele practice, au variante de raspunsuri corecte multiple. Adica, dintre variantele de raspunsuri, oricate pot fi adevarate. Raspunsurile pentru teste se gasesc la sfarsitul fiecarui capitol.
Cartea pleaca de la prezentarea unor aspecte fundamentale privind conceptul de sistem de baza de date (SBD). In continuare, se prezinta cateva tipuri de sisteme de baze de date evoluate, precum si doua dintre tehnologiile integrate in astfel de sisteme: Inteligenta Afacerii (Business Intelligence) si Grila de Calculatoare (Grid Computing). Studiile de caz privesc Oracle Grid Control, Oracle Miner si Oracle Spatial.
Urmatoarele doua capitole sunt destinate sistemelor de baze de date care au integrat tehnologii informatice de actualitate, chiar daca ele au aparut cu mai multi ani in urma: distribuite si orientate obiect. In capitolul privind SBD orientate obiect exista si un studiu de caz privind extensia corespunzatoare din PL/SQL.
In continuare, in lucrare sunt trei capitole are trateaza integrarea in sistemele de baze de date a trei tehnologii informatice importante: platforma Java, tehnologia Web, depozitele de date. Pentru fiecare capitol exista si studii de caz, dupa cum urmeaza: Oracle JDeveloper – pentru platforma Java, Oracle Portal si Oracle InterMedia – pentru tehnologia Web, Oracle Discoverer – pentru depozite de date.
In finalul cartii sunt prezente cateva anexe care contin: compendiu SQL, compendiu PL/SQL, lista de abrevieri, lista cu propuneri de aplicatii cu baze de date, un tabel comparativ intre sistemele relationale, cele orientate obiect si cele relational-obiectuale.