Volumul include una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Dimitrie Cantemir, Descrierea […] Moldovei, care face corp comun cu Hronicul…, cu Historia moldo-vlahica şi alte scrieri dedicate istoriei culturii şi civilizaţiei româneşti. Descrierea […] Moldovei a fost elaborată la cererea Academiei din Berlin în 1714, când scriitorul a fost ales membru al acestei prestigioase instituții. Spectrul de probleme, abordat de Dimitrie Cantemir în această scriere ştiinţifică, cu caracter monografic, este deosebit de extins. Autorul prezintă ţara şi poporul său sub aspect descriptiv geografic, istoric, social-politic, etnologic, cultural şi bisericesc, lărgind substanţial orizonturile cunoaşterii cu privire la trecutul şi prezentul poporului român, devenind un adevărat deschizător de drumuri în cele mai variate domenii ale culturii şi spiritualităţii româneşti. Descrierea […] Moldovei e şi un omagiu adus plaiului natal, un imn de dragoste înălţat râurilor, munţilor şi codrilor Moldovei, obiceiurilor străvechi, pământului şi mitologiei poporului român.
Ediţia e însoţită de un studiu introductv, de note şi indici, precum şi de o secţiune de iconografie.
Volumul este destinat istoricilor, cercetătorilor literari, jurnaliștilor, studenților și profesorilor, celor interesați de moștenirea literară a lui Dimitrie Cantemir.
Ediția a fost aprobată de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale și editată cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.