S-a demonstrat ca, în prezent, fenomenele economice, tot mai complexe, necesita cunostinte vaste din partea economistilor, în vederea abordarii lor pe baze stiintifice. Aceasta abordare nu mai este posibila fara a recurge la folosirea unor instrumente auxiliare adecvate, orice decizie nemaiputand fi luata pe baza unei simple experiente empirice.
Abordarea de marketing impune, dupa Hill and Terry, o „filosofie a afacerilor care vede în satisfacerea cerintelor clientilor cheia succesului în afaceri si recomanda utilizarea practicilor manageriale care ajuta la identificarea si rezolvarea cerintelor clientilor”. Viitorii economisti trebuie sa îsi însuseasca o astfel de filosofie si sa o aplice cu buna credinta si în cunostinta de cauza.
Lucrarea se adreseaza studentilor de la Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului din cadrul ASE Bucuresti si celor de la specializarile Management si Economia Turismului si Serviciilor, din cadrul Facultatii de Stiinte Economice a UPG Ploiesti, dar nu numai, si îsi propune sa familiarizeze studentii cu principalele metode si instrumente specifice cercetarilor de marketing si utile în previziunile de marketing.
Volumul urmareste sa înzestreze studentii cu elemente de cunoastere din domeniul teoriei Marketingului si mai ales din domeniul metodelor de observare, descriere, analiza, prognoza, corespunzator abordarilor mai recente din literatura de specialitate, fiind un text introductiv, care vizeaza subiectul vast al cercetarii de marketing. Sunt abordate, de asemenea, elemente de studiere a pietei, care asigura conectarea întreprinderii la dinamica social-economica, reprezentand suportul strategiilor si tacticilor de marketing.
Cartea este structurata pe douasprezece capitole. În primele trei capitole sunt abordate aspecte teoretice generale privind cercetarile de marketing, continand abordari conceptuale, prezentarea procesului cercetarilor de marketing si tipologia cercetarilor de marketing. În urmatoarele patru capitole sunt prezentate aspecte privind culegerea datelor datelor în cercetarile de marketing, si anume, metode de obtinerea, instrumente si tehnici folosite – chestionarul, interviul si sondajul. În urmatoarele trei capitole este abordata problematica prelucrarii datelor: analiza datelor secundare, masurarea si scalarea si analiza si previzionarea vanzarilor. Ultimele doua capitole sunt dedicate pregatirii si prezentarii raportului cercetarii si eticii în cercetarile de marketing.