Generozitatea Zanei Marii
Pret de lista:
|
399
|
Preț: |
3192 |
Reducere: |
798 lei (20%) |
- Carte în stoc
- Livrare estimativă în 2 zile
- Preț promoțional valabil în limita stocului. Vezi regulament promoție.
Scriitor, poet și dramaturg, Denis Johnson s‑a născut la München, în Germania, unde tatăl său lucra pentru Ministerul de Externe. A crescut în Filipine, în Japonia și în Washington D.C. După o perioadă în care s-a luptat cu dependența de alcool și de droguri, activitatea sa literară s-a intensificat considerabil. În 1973 era un om fără adăpost în Berkeley, California, o experiență pe care a repovestit-o în eseul Homeless and High publicat în The New Yorker . Puțini scriitori au fost atât de apreciați – în toate genurile literare – de critici, de cititori și de colegii de breaslă. În 2014 a declarat pentru Los Angeles Times : „Mă plictisesc repede și încerc un alt stil, un alt gen, o altă formă. [...] Pentru mine scrisul înseamnă un singur lucru sau poate ar trebui să spun că nu înseamnă mare lucru. Adevărul este că pur și simplu scriu propoziții.”
Johnson este autorul a numeroase romane, printre care Fiskadoro (1985), Nobody Move (2009) și Arborele de fum (Polirom, 2010) – un roman care vorbește despre operațiunile secrete din războiul din Vietnam, care a primit National Book Award în 2007 –, și volume de poezie, precum The Man Among the Seals (1969), Inner Weather (1976), The Incognito Lounge and Other Poems (1982), The Throne of the Third Heaven of the Nations Millennium General Assembly: Poems Collected and New (1995). De două ori, în 2008 și în 2012, a fost finalist la Pulitzer.
În acest volum postum, naratorii lui Denis Johnson sunt adesea blocați într-un spațiu în timp ce-și spun poveștile: masa din bucătărie, un centru de dezintoxicare sau chiar o închisoare. Imaginile gonesc una după alta, umorul erupe, personajele vorbesc deschis despre speranțele și limitările lor și în acest spațiu se produce un soi de alchimie, pe care o pot atinge doar cei mai buni dintre scriitori. Cititorul se simte purtat într-o călătorie, deși nu părăsește niciodată spațiile minimale ale naratorului. Toate personajele lui Johnson au defecte, de care sunt cel puțin semi-conștienți. Unii dintre povestitori sunt criminali, și mai mulți sunt alcoolici sau dependenți de droguri. Dar toți sunt profund umani și cititorul probabil că se va recunoaște câte puțin în fiecare dintre aceste povești.