Redactarea. O deprindere neglijata in scoala. Rateurile unor profesori
- Carte în stoc
- Livrare estimativă în 2 zile
A apărut în rândul unor profesori (mai ales de limba română) o păguboasă modă de redactare într-un stil pe cât de bombastic, afectat și lipsit de orice urmă de naturaleţe, pe atât de confuz. Am putea spune că este moda exprimării generale, abstracte, alambicate, voit neclare, cu vorbe mari, pentru a impresiona și, de fapt, a păcăli cititorul. Dar, la o privire mai atentă, vom observa că acele vorbe mari exprimă de obicei idei mici, insignifiante uneori.
Scrierea este adesea un element important și al muncii unui angajat. De-a lungul carierei, s-ar putea să avem de scris un raport, un plan sau o strategie la locul de muncă; să scriem o cerere pentru un rol de voluntar sau un comunicat de presă; sau s-ar putea să comunicăm pe o rețea online. La mai multe tipuri de locuri de muncă, lucrătorii trebuie să scrie zilnic. Poate că fac lucruri simple, cum ar fi preluarea de mesaje telefonice, sau mai complexe, cum ar fi redactarea de rapoarte de activitate sau de cercetare, contracte, declarații, proiecte de cursuri, monografii, discursuri și articole pentru ziare. Oricare ar fi sarcina, abilitatea lucrătorilor de a-și face bine treaba poate depinde crucial de capacitatea lor de a redacta texte. Și încă un lucru deloc neglijabil: abilitățile de redactare sunt transferabile de la un tip la altul (scriere de învățare, tehnică, persuasivă, critică, de evaluare, jurnale...). Sunt de asemenea abilități transferabile și comunicării verbale.
Vedem adesea exemple de slabe abilități de scriere, atât în presă, cât și pe internet. În cazul în care nu afectează înțelegerea mesajului, greșelile elementare de scriere creează o primă impresie asupra competenței autorului, iar mulți cititori vor avea o reacție negativă imediată. O singură eroare de ortografie pe o pagină web comercială poate determina potențialii clienți să se îndoiască de credibilitatea site-ului. Cu atât mai grav este scrisul cu idei care se succed aleatoriu, scrisul neclar, prolix și incoerent. Astfel de exemple dăm mai jos, alături de câteva soluții concrete de îmbunătățire, care ar putea ajuta tinerii interesați de perfecționare în acest sistem.