Volumul „Vicii vinovate” reprezintă o alchimie perfectă între viața de polițist la Narcotice, traficanți și muzica rock. Construit pe eşafodajul unui crime fiction, cu tuşe noir, romanul „Vicii vinovate”, ce poartă semnătura lui Radu Nastasia, este radiografia unei lumi decadente în care adicţia faţă de droguri şi alcool capătă valenţe nebănuite. Scris într-un ritm alert, captivant, romanul cuprinde scene pline de suspans, situaţii neprevăzute, confruntări violente între bande rivale de interlopi, asasinate şi morţi subite datorate consumului de droguri.
Ca un veritabil scenariu de film cult, romanul beneficiază şi de o „coloană sonoră” constituită din piese rock ale căror versuri sunt în strânsă legătură cu drogurile, romanul rămânând astfel fidel versurilor din motto-ul din debut: „sex, drugs and rock’ n’ roll”.
Personajul principal este tipul de polițist intransigent, workaholic, implicat până în măduva oaselor în investigațiile pe care le întreprinde. Nimic nou până aici, majoritatea polițiștilor și detectivilor sunt cinstiți și corecți, numai că el se luptă cu patimile sale, femeile și alcoolul. Deși exagerează uneori, el evită în ultima clipă să cadă în abisul viciilor, ca un veritabil antierou hard-boiled.
Revista Semne Alese
În esență, filonul cărții sale își trage seva din spațiul dur, misterios și înșelător al drogurilor, cu tot ce înseamnă complexitatea acestuia, încărcată de cele mai provocatoare necunoscute. Scrisul său are ingredientele necesare stilului captivant, bogăția limbii române ajutându-l să-i confere culoare, tensiune și precizie, vocabularul stându-i la dispoziție cu întreaga claviatură.
Nimic nu e întâmplător, nimic nu curge fără rost, totul are sens și substanță. În acest context, nu e de mirare că reușește să facă radiografieri credibile ale unui mediu marcat de suferință, de acea suferință cronică mascată de iluziile fericirii. De aceea cred că această carte, dincolo de povestea aflată la vedere, reconfortantă și captivantă, are alta plină de învățăminte. Este ca un vaccin împotriva unei boli nemiloase. Pentru că moartea albă este, din nefericire, realitate. O realitate care ne atacă fără scrupule, iar Radu Nastasia trage, prin cartea sa, un serios semnal de alarmă, cu atât mai eficient, cu cât este mai elevată artistic, fapt evident. Iar profunzimea răsfățată a discursului său literar este nu doar originea acestui deliciu spiritual de excepție, ci și un semn că Divinitatea a zămislit lumea creației fără granițe.
Revista Detectiv Cultural
Întâmplările și personajele din acest roman sunt pur ficționale, dar năravurile care îi bântuie pe protagoniști – de natură a distruge ființa umană – este recomandat a rămâne la stadiul de tabuuri, în special pentru minori și adolescenți.
Autorul