Protecția copilului, în general, și protecția lui alternativă prin adopție, în special, s-au aflat, în ultimii ani, în preocuparea legiuitorului, dar și a diverselor autorități și instituții publice, inclusiv a doctrinarilor din domeniu. Astfel, monografia Adopția conform noilor reglementări interne ale României este o analiză aprofundată a reglementărilor din domeniu, atât pentru interpretarea și aplicarea lor corectă, cât și pentru identificarea eventualelor inadvertențe sau lacune legislative și fundamentarea unor propuneri pertinente de lege ferenda în vederea eliminării acestora.
În cuprinsul celor șapte capitole ale lucrării sunt analizate aspecte importante ale instituției juridice a adopției, și anume: adopția în vechiul drept roman; evoluția în timp a reglementărilor interne ale României în domeniul adopției; principiile adopției; condițiile de fond ale adopției interne; procedura adopției interne; procedura adopției internaționale; încetarea adopției.
În cadrul lucrării sunt prezentate interesante aspecte de drept comparat (din legislația franceză, engleză și germană), fiind evidențiate unele aspecte comune, dar și deosebiri importante în raport cu soluțiile normative ale legiuitorului român.
Aparatul critic este impresionant, fiind de natură să contribuie la consistența științifică a lucrării. Documentarea și analizarea în detaliu a demersurilor normative, doctrinare și jurisprudențiale din domeniul adopției contribuie la înțelegerea acestei instituții juridice complexe.