Despre carte
Orice acțiune a adulților care are un impact asupra copilului nu este lipsită de o rezonanță psihică în individualitatea sa. Aceasta persistă în timp și condiționează alte manifestări observabile la copil. Orice acțiune educațională izvorăște dintr-un concept pedagogic al adultului sau din ideea, că influența pe care o exercită asupra copilului este pozitivă și duce neapărat la efectul scontat.
Erorile comise de adulți în procesul educațional sunt urmare a unor principii ce nu corespund unor rigori impuse de acest proces: de la idei greșite, prejudecăți ori o mentalitate învechită, până la un modernism prost înțeles.
Greșelile „educaționale” ale adulților pot fi lesne observate în evoluția ulterioară a copilului: de la situații de eșec școlar și social, conflicte cu cei din jur, insatisfacții pe diverse planuri, multiple dificultăți de adaptare socială la un mediu schimbător, la sentimente de singurătate, timiditate etc, până la depresii, nevroze și alte tulburări psihice grave.
O modalitate eficientă de prevenire a acestor efecte nedorite este o informare corectă și la timp a părinților, extinsă atât asupra aspectelor importante referitoare la dezvoltarea normală a copilului, cât și asupra atitudinilor corespunzătoare care sunt cultivate acestuia. În mod evident, părinții au nevoie de cunoștințe și competențe cu privire la particularitățile de vârstă ale copilului, lumea lui interioară, așteptările, conținutul, caracterul influențelor și acțiunilor întreprinse cu succes. (Zinaida Soroceanu)
Despre autor
Expert în educație și comunicare relațională, Fondator la „Școala Părinților”, mamă cu trei copii.