In Glontul de zahar, scriitorul Corneliu Cara, alter ego-ul lui Haralamb Zinca, experimenteaza cu o forma literara speciala, romanul-ancheta. Pe langa insiruirea detasata, rece a faptelor, autorul acestui tip de naratiune isi propune sa sondeze mai adanc in mintile personajelor implicate intr-un dosar de spionaj complicat, pentru a le observa gandurile si reactiile.
Un fotoreporter intra in atentia unei grupari de spionaj straine care e interesata de informatii si fotografii privind tehnica militara romaneasca si anumite manevre efectuate de armata. Pentru a pune mana pe materialul documentar, gruparea exploateaza gelozia fotoreporterului, sotia lui fiind atrasa intr-un vartej de jocuri erotice. Femeia e filmata, fotografiata si santajata.
Spionii ar fi reusit sa transmita informatii in strainatate pentru o buna perioada de timp, daca n-ar fi intrat pe fir cei trei investigatori de top, colonelul Panait si maiorii Lucian si Frunza, care reusesc sa rezolve in timp util complicatul puzzle informational.