Biochimie pentru farmacisti. Hormonii in reglarea proceselor metabolice
Pret de lista:
|
5499
|
Preț: |
4674 |
Reducere: |
825 lei (15%) |
- Carte in stoc la furnizor
- Livrare estimativă în 10 zile
- Preț promoțional valabil în limita stocului. Vezi regulament promoție.
Pentru „Stiinta Medicamentului”, importanta studierii hormonilor se regaseste cronologic chiar in istoria descoperirilor acestor „mesageri chimici” – o istorie a intuitiei, a cailor gresite, a perseverentei si a sperantei. In anul 1905 Ernest Starling le prezenta confratilor sai de la Royal College of Physicians of London, celebra conferinta „The Chemical Correlation of the Functions of the Body”, in care introducea pentru prima data termenul de „hormon”, denumit astfel de la hormao (in limba greaca - a excita sau a starni).
In Romania, in anul 1909, C.I. Parhon si M. Goldstein publicau Les secretions internes – primul tratat de endocrinonologie din lume, iar in 1916 N. Paulescu descoperea insulina. In anii 1920, folosirea insulinei ca tratament a transformat diabetul dintr-o condamnare la moarte intr-o boala cronica.
In Istoria cunoasterii lor, hormonii au trecut de la statutul de ingeri si demoni misteriosi ai organismului nostru, la una dintre cele mai dezbatute si explorate specialitati medicale. Este dovedit faptul ca hormonii controleaza (aproape) totul: cresterea, metabolismul, comportamentul, sexul si reproducerea, lactatia, ciclurile somn-veghe, schimbarile de dispozitie, stresul, durerea, sistemul imunitar, lupta si abandonul...
Ceea ce ii face sa fie atat de remarcabili – in comparatie cu toate celelalte biomolecule – este modul aparent magic in care ei functioneaza: ei „excita” receptorii unor celule-tinta, apasand pe „intrerupatoare” ce declanseaza sau stopeaza procesele biochimice.
Studiul hormonilor este fascinant deoarece el integreaza biochimia, anatomia, fiziologia si patologia...Cele mai noi descoperiri in biologia celulara si moleculara, in imunologie si genetica, explica in prezent mecanismele secretiei si actiunii hormonilor, si mecanismele bolilor endocrine, deci au o aplicabilitate si un impact major in elaborarea unor tratamente vitale.
Prin aceasta Carte de Biochimie – Hormoni incercam sa „demitizam” aceste molecule dar fara sa le luam din puterea lor uimitoare, si sa aducem in fata studentilor nostri – viitori farmacisti, o mica parte din stiinta hormonilor...Astfel ne dorim sa continuam calea insuflata de initiatorii si mentorii Disciplinei noastre de Biochimie!