După doar câteva luni, Cristian Mureșanu revine cu al doilea volum al trilogiei sale spirituale, având conotații autobiografice, Aventura unei vieți în biotransformare. Acesta poartă subttlul Discuții și tehnici, care însă nu reflect decât parțial varietatea și complexitatea tematicii abordate. Timp de mulți ani, Cristian Mureșanu a avut suficiente probleme de sănătate serioase, pe care le-a învins pas cu pas, folosindu-se de anumite cunoștințe spirituale tradiționale și moderne. În acest demers, a perfecționat sau dezvoltat el însuși anumite tehnici spirituale cu valoare terapeutică. Totodată, el încearcă să formuleze un model propriu despre ființa umană, sensul existenței, procesul de vindecare și rezolvarea problemelor de sănătate sau evoluția spirituală, ca principală menire a desăvârșirii noastre.
Elementele modelului, care reflectă, în esență, viziunea autorului asupra lumii și locului nostru în această lume nu sunt noi, ci aparțin filosofiei perene, în sensul formulat de către Aldous Huxley.
Noutatea constă însă în asamblarea acestor elemente într-un model care are în centrul său conceptul de biotransformare.
În favoarea ideilor sale, autorul prezintă concepte de bază ale noii biologii propuse de către Bruce Lipton sau mărturiile celebrului teolog dizident Miceal Ledwith despre autovindecarea bolilor neurologice severe care l-au afectat în ultimii ani. Unele elemente noi, aflate la frontierele științei sau dincolo de acestea, cum sunt conceptul de bioplasmă, transmutația biologică, transmutația la energii joase, câmpul morfogenetic sau masa critică la nivel social, sunt de asemenea menționate pe parcursul cărții și contribuie la consolidarea modelului propus de către autor. Urmânduşi optimismul nativ, Cristian Mureşanu crede că în viitor este posibilă o sinteză fericită între ştiinţă şi spiritualitate, cu efecte benefice asupra stării noastre de sănătate fizică şi mentală, atît la nivel individual cît şi social.
Prof. Dr. Adrian Pătruț