Structura unui test contine:
* Subiectul I, notat cu 60 de puncte – verifica insusirea de catre candidat a Teoriei educatiei fizice si sportului. Pentru obtinerea punctajului maxim la examen, profesorul trebuie sa cunoasca si sa stapaneasca notiuni privind:
- Concepte si notiuni fundamentale in educatie fizica si sport: educatie fizica, educatie fizica adaptata, educatie fizica incluziva, sport, sport adaptat, capacitate motrica, aptitudini motrice, efort fizic, act motric, actiune motrica, activitatea motrica, motricitate, psihomotricitate, performanta, competitie.
- Functiile educatiei fizice si sportului; contributia educatiei fizice si sportului la realizarea obiectivelor generale ale educatiei.
- Raportul educatie fizica – sanatate in conceptie europeana.
- Exercitiul fizic – definitie, structura, criterii de clasificare, taxonomia exercitiilor fizice.
- Jocurile de miscare in educatie fizica si sport: definire, caracteristici, tipologie.
- Motricitatea la diferite varste; stadiile dezvoltarii motrice; aspecte psihogenetice si psihodinamice ale dezvoltarii motrice.
- Efortul in educatie fizica si sport: definitie, caracteristici, tipuri de efort, parametri.
- Densitatea lectiei de educatie fizica si sport: definitie, tipuri, caracteristici.
- Sistemul de educatie fizica si sport din Romania: definitie, structura.
- Olimpiada Nationala a Sportului scolar si Olimpiada Gimnaziilor – activitati sportive extracurriculare.
* Subiectul al II-lea, notat cu 30 de puncte vizeaza insusirea Metodicii predarii – didactica educatiei fizice si a sportului. Pentru un punctaj maxim, profesorul trebuie sa cunoasca si sa stapaneasca urmatoarele:
- Competentele generale si specifice disciplinei Educatie fizica si sport: definire, componente; contributia educatiei fizice la realizarea competentelor cheie stabilite pentru sistemele de invatamant europene.
- Programa de educatie fizica si sport: caracteristici, structura, continut (pe componentele procesului de invatamant, la diferite clase).
- Componentele procesului de invatamant la educatie fizica si sport: cunostinte de specialitate, indici morfologici si functionali, calitati motrice/aptitudini motrice, deprinderi si priceperi motrice, atitudini si obisnuinte specifice: definitii, categorii.
- Particularitatile utilizarii metodelor verbale si intuitive.
- Particularitatile utilizarii jocurilor de miscare in lectie de educatie fizica.
- Dinamica si dirijarea efortului in lectia de educatie fizica.
- Modalitati de optimizare a densitatii motrice in lectia de educatie fizica.
- Proiectarea didactica in educatie fizica.
- Planificarea in educatie fizica.
- Evaluarea in educatie fizica.