Cuprinzând 14 capitole (I. Accidente de muncă, II. Concedieri, III. Evaluare personală, IV. Modificarea unilaterală a contractului individual de muncă, V. Modificarea locului muncii, VI. Modificarea felului muncii, VII. Modificarea salariului, VIII. Modificarea timpului de muncă și odihnă și durata contractului, IX. Nulitatea contractului individual de muncă, X. Drepturi bănești, XI. Despăgubiri și pretenții, XII. Sarcina probei, XIII. Expertiză contabilă, XIV. Clauza penală în contractul individual de muncă), lucrarea, elaborată sub coordonarea domnului av. dr. Florin Ludușan, este alcătuită dintr-o parte de legislație, una de doctrină și una de practică judiciară, aspect aplicat pentru toate capitolele, tocmai pentru a constitui un suport cât mai complex în ceea ce privește dreptul muncii.
Atât capitolele, cât și subdiviziunile acestora au un titlu sugestiv, astfel că este foarte ușor de determinat ceea ce prezintă interes pentru cititor și de selectat informația de care are nevoie, structura fiind caracterizată de lizibilitate și comprehensibilitate. Conținutul este cuprinzător și este redactat în așa fel încât să fie accesibil pentru persoane din arii diferite, neținând cont de nivelul de pregătire profesională.
Lucrarea a fost creată cu scopul de a facilita munca celor interesați de raporturile juridice de muncă, fie că este vorba de practicieni, teoreticieni sau simpli pasionați de acest domeniu vast. Caracterul veridic este garantat de utilizarea hotărârilor instanțelor judecătorești de toate gradele, așadar reprezintă și un suport pentru persoanele care se pot regăsi în situații similare, existând exemple numeroase pentru a cuprinde o arie cât mai întinsă a dreptului muncii.