Traian Tandin a fost un scriitor de romane polițiste și ofițer criminalist pensionat cu gradul de colonel. A fost recunoscut pentru capacitatea sa de a rezolva cazuri complexe. Activitatea lui publicistica cuprinde zeci de volume, peste 60, inspirate din cazurile la care a lucrat ca ofițer criminalist, dar și din cazuri care l-au impresionat și pe care le-a adus in atenția publicului. De asemenea, a mai semnat scenarii de film, articole și reportaje in revistele de specialitate.
1. Discipolii crimei in Romania
In volumul „Discipolii crimei in Romania”, Traian Tandin incearca sa explice, prin prezentarea mai multor cazuri infracționale, de ce apare și cum se manifesta comportamentul criminal in randul tinerilor. Influențați de anturaj, de consumul de alcool sau de substanțe psihoactive, ei recurg la gesturi extreme care le vor marca viața pentru totdeauna.
2. Mari erori judiciare in istoria lumii
In volumul „Mari erori judiciare in lume” se prezinta zeci de cazuri din secolul XX, din: SUA, Japonia, Marea Britanie, Italia, Israel, Germania, Franța, Rusia, Canada, China, Norvegia, India, Spania, Thailanda sau Arabia Saudita.
Traian Tandin scrie despre cazuri celebre ca cele ale lui: Ted Bundy, Martin Luther King sau O.J. Simpson, dar și despre prima persoana condamnata pe baza profilului ADN, crime odioase ca cele ale „Sugrumatorului din Boston”, abuzurile poliției, mișcarea Ku Klux Klan, marturii mincinoase, execuții capitale, scandalul Profumo și nu numai.
3. Gelozie Criminala
In volumul „Gelozie criminala” sunt prezentate zeci de cazuri incepand cu prima jumatate a secolului XX pana la inceputul anilor 2000. Printre cele mai cunoscute cazuri despre care Traian Tandin a scris in acest volum se numara: cel al cantareței Maria Ghinea și cel al maratonistei Elena Murgoci. In toate cazurile prezentate, gelozia este motivul odioaselor crime: fie ca este vorba despre concubinaj, divorț, incapacitatea de a renunța la viața de pana atunci sau infidelitate. Traian Tandin, un excelent analist al psihicului uman, se folosește de marturiile criminalilor, ale rudelor victimelor și de declarațiile anchetatorilor pentru a contura fiecare caz in parte, in toata complexitatea lui.
4. Infidelitatea si crima merg mana in mana
In volumul „Infidelitatea și crima merg mana in mana”, Traian Tandin aduce in atenția cititorilor, cu precadere, cazuri din ultimul deceniu al secolului trecut, din Romania. Poate, dorind sa creeze o fresca a societații de dupa Revoluție, autorul aduce in atenția noastra diferite cazuri care, de cele mai multe ori, au un numitor comun: consumul excesiv de alcool și gelozia motivata (sau nemotivata) care poate duce la crima in orice moment.
Traian Tandin expune cu sinceritate o parte a societații romanești din anii '90, in care crimele, sinuciderile, inscenarile criminale și cazurile șocante tulburau populația.
5. Cei mai odiosi 100 de criminali
In volumul „Cei mai odioși 100 de criminali” sunt prezentate cazuri incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea pana la inceputul anilor 2000. Printre cele mai cunoscute cazuri despre care Traian Tandin a scris se numara: cel al criminalului Terente și cel al lui Ion Rimaru. De la bande de talhari, la crime pasionale sau razbunari vechi de zeci de ani, pana la criminali in serie, Traian Tandin reușește sa expuna faptele, de altfel cumplite, intr-un mod pe ințelesul cititorilor. Se folosește de marturiile criminalilor, ale rudelor victimelor, de declarațiile anchetatorilor, dar și de propriile ganduri și remarci asupra cazurilor.
6. Mari erori judiciare in Romania
In volumul „Erori judiciare in Romania” se prezinta zeci de cazuri din perioada 1864-2004. Astfel, Traian Tandin realizeaza o analiza a sistemului judiciar, mai exact a greșelilor infaptuite in rezolvarea cazurilor, trecand prin sistemul juridic de dupa Unirea Principatelor Romane, la cel al monarhiei, al comunismului și apoi al democrației.
Autorul vorbește despre cazuri de notorietate la acea vreme și nu numai, crime nerezolvate, oameni inchiși pe nedrept ani de zile, abuzul autoritaților și apariția noilor metode de identificare a criminalilor.
7. Cand judecatorii gresesc. Condamnati pe nedrept
In volumul „Cand judecatorii greșesc”, Traian Tandin aduce in fața cititorilor cazuri captivante in care erorile judiciare, tratarea cu superficialitate a probelor, partinirea acuzatorilor duc la rezultate grave: pedepsirea nevinovaților sau neaflarea adevaraților criminali.
Traian Tandin expune diverse cazuri, de la cel al lui Socrate, Dante Alighieri, Ioana D'Arc, Giordano Bruno, la Jean Jaurès și mulți alții, facand o analiza a acestor erori judiciare in SUA, Marea Britanie, Franța, Italia și nu numai.
8. Paranormalul in criminalistica: clarviziunea, premonitiile si telepatia
In volumul „Paranormalul in criminalistica: clarviziunea, premonițiile și telepatia”, structurat in trei capitole dedicate fiecarui tip de fenomen paranormal, Traian Tandin ne poarta intr-o calatorie plina de mister. Cazurile fenomenale fac inconjurul lumii: SUA, Brazilia, Mexic, China, Italia, Coreea de Sud, Marea Britanie și... Romania, unde se prezinta pe larg cazul „Minunea de la Maglavit”.
Afla cum a fost prezisa scufundarea vasului Titanic, ce oameni de știința celebri au avut vise premonitorii cu invențiile lor, cum au fost descoperiți criminali, traficanți de droguri și nu numai cu ajutorul clarviziunii, dar și care au fost casele regale care au apelat la clarvazatori.
9. Ringo - Aventurile unui caine politist
„Ringo” este povestea emoționanta a unui caine polițist și a partenerului sau, ofițerul Micu. Ringo, un caine extrem de curajos și inteligent, iși lasa in urma trecutul dureros cu ajutorul lui Micu, care il adopta. Impreuna, rezolva o mulțime de cazuri complicate, iar Ringo devine in scurt timp o adevarata vedeta atat in randul polițiștilor, cat și al infractorilor, care se tem sa nu fie prinși de ingeniosul caine. In acest volum, Ringo și Micu sunt puși in fața cazului vieții lor, in care li se testeaza prietenia, loialitatea și puterea de a razbi in cele mai grele momente.