Lucrarea de fața analizeaza evoluțiile dreptului englez din ultimele doua decenii, cu privire speciala asupra reformelor din domeniul constituțional, al justiției civile și penale, dar și al organizarii profesiilor juridice. Națiunea care a dat istoriei Magna Charta in 1215 continua și astazi sa iși reinventeze tradiția juridica de common law.
Dupa ce a petrecut o jumatate de secol in spațiul comunitar european, Regatul Unit al Marii Britanii revine la tradiția sa insulara, afirmand, intr-o lume globalizata, importanța suveranitații naționale. Odata cu momentul Brexit, s-a reafirmat principiul supremației parlamentului, o alta componenta definitorie a identitații juridice engleze. De fapt, dezvoltarea acestui drept este marcata in egala masura de tradiție și de nevoia de schimbare, reformele intreprinse de guvernele care au venit la putere, indiferent de nuanța politica, avand o remarcabila continuitate.
Lucrarea se adreseaza atat studenților, cat și practicienilor, temele prezentate fiind susținute de legislație actualizata și de date statistice, analiza lor facandu-se intr-un cadru mai larg, ce depașește abordarile strict pozitiviste.