Cea mai reușită vindecare este, totuși, inferioară stării de sănătate. A te vindeca e bine; dar a nu te îmbolnăvi este și mai bine. Pentru noi, cea mai bună medicină este cea care devine o „Igienă de viață” și care ne învață legile Vieții Sănătoase. Scopul esențial al învățăturii noastre este să prevenim boala pentru a nu mai avea ce să vindecăm.
Fragment Cele 3 cure ale Naturopatiei
Pe plan tehnic, este foarte clară această dublă noțiune care caracterizează adevărata NATUROPATIE sau ORTODOXIA NATUROPATICĂ.
Cele 10 tehnici particulare sunt întotdeauna prezente în decursul celor trei cure, fiecare la locul ei multiplicând efectele celorlalte. Vom considera doar cura de detoxifiere. Ce vom vedea?
- ASANAREA SURSEI DE SUPRAÎNCĂRCARE CU DEȘEURI
Tehnica folosită aici va fi întotdeauna BROMATOLOGIA (știința alimentației); mai precis, vor fi folosite în mod special toate procedeele dietetice.
- ELIBERAREA DIENCEFALULUI ȘI ANEXELOR SALE
- Relaxare: se vor folosi tehnici de relaxare și somnul (tehnici cu ajutorul ideilor sau PSIHOLOGIA); tehnici cu ajutorul băilor (sau HIDROLOGIA) etc...
- Decondiționare și recondiționare: tehnica cu ajutorul ideilor sauPSIHOLOGIA (psihanaliza ne-freudiană)
- Reutilizare: sugestia și hipnoza (de unde forma lor dublă de auto și hetero). Tehnica cu ajutorul ideilor (sau PSIHOLOGIA).
- Reajustare: procedee cu ajutorul masajelor și a mobilizărilor delicate (tehnica cu ajutorul mâinilor sau CHIROLOGIA), procedee cu ajutorul gimnasticii (tehnica prin exerciții sau BIOKINEZIA) și altele.
- Reanimare: tehnica cu ajutorul reflexelor, fricțiuni, revulsii etc... (oricare ar fi procedeele, sau REFLEXOLOGIA).
- Reîncărcare: tehnica cu ajutorul fluidelor, razelor, gazelor, băilor, exercițiilor, alimentelor etc...
- DESCHIDEREA CELOR PATRU EMONCTORII
- Piele: tehnica cu ajutorul băilor (procedee cu băi hipercalorice, de transpirație etc...) sau tehnica prin exerciții care duc la transpirație, sau altele.
- Rinichi: tehnica cu ajutorul plantelor (procedee cu vegetale diuretice).
- Intestin: tehnica cu ajutorul plantelor (procedee cu vegetale care activează ficatul, vezica biliară și colonul).
- Plămâni: tehnica cu ajutorul exercițiilor, fluidelor, băilor etc...