Descriere
Participarea la viața economica inseamna și incheierea de contracte de catre cetațeni, iar aceasta presupune, de cele mai multe ori, cunoștințe juridice. Lipsa acestor cunoștințe juridice prejudiciaza uneori consumatorii de anumite drepturi și obligații.
Legea nr. 193/2000 a transpus in dreptul intern Directiva Consiliului nr. 93/13/CEE privind clauzele abuzive in contractele de credit.
Cele doua programe comunitare privind protecția consumatorului și politica de informare au subliniat importanța protejarii consumatorului in ceea ce privește clauzele contractuale abuzive. Astfel, la nivel european s-a stabilit ca „persoanele care achiziționeaza bunuri și servicii ar trebui protejate impotriva abuzului de putere de catre vanzator sau furnizor, mai ales impotriva contractelor de adeziune și impotriva excluderii abuzive a unor drepturi esențiale in contracte.”
Cuprinsul lucrarii
Cartea cuprinde 58 de spețe in care sunt analizate, pe fond, dar și procedural, condițiile in care o clauza poate fi declarata abuziva.
Puncte forte
In contextul economic actual, in care contractele de credit constituie o categorie de contracte frecvent intalnita, practica judiciara pe acest subiect are o mare insemnatate, fiind esențiala pentru cunoașterea diferitelor abordari și interpretari ale legii.
Spețele prezentate permit o documentare rapida și obiectiva asupra interpretarii și aplicarii legislației in materia clauzelor abuzive in contractele de credit.
Public-ținta
- avocați
- magistrați
- justițiabili