Cartea intitulata Structuri de date. Teorie si practica, este rodul unei indelungate activitati desfasurate de cei patru autori, respectiv de prof. univ. dr. Cristian CIUREA, conf. univ. dr. Mihai DOINEA, conf. univ. dr. Marius POPA si conf. univ. dr. Alin ZAMFIROIU, cadre didactice prestigioase la Departamentul de Informatica si Cibernetica Economica, unde au predat cursuri si au coordonat activitati de laborator la disciplina Structuri de date, aflata in programa de invatamant a studentilor, viitori informaticieni.
Autorii au structurat lucrarea pe capitole care urmaresc o abordare graduala a problematicii structurilor de date, imbinand latura teoretica cu latura practica, pentru a oferi studentilor, dar si specialistilor din productie, un suport solid care sa le permita derularea unor procese optime de alocare si nivelare de resurse, atunci cand trec la dezvoltarea de aplicatii informatice cu nivel de complexitate ridicat, destinate unui numar foarte ridicat de utilizatori in mediul online mai ales.
Obiectivul lucrarii este de a oferi dezvoltatorilor software un mediu de studiu individual al structurilor de date implementate in limbajul de programare C. In mod particular, lucrarea este adresata tuturor studentilor care participa in cadrul cursurilor de programare a calculatoarelor cu accent pe definirea, gestionarea si relationarea zonelor de memorie care vor stoca date la run-time.
Lucrarea a fost gandita pentru a fi utila celor care doresc sa scrie software performant, cu nivel de complexitate ridicat si care urmaresc obtinerea unui nivel sporit de calitate prin includerea de secvente de instructiuni verificate de-a lungul timpului, bine gandite, optimale, daca prin acest concept se accepta secventele cele mai bune dintr-o multitudine cunoscuta de secvente de instructiuni si nu din totalitatea de secvente care ar exista vreodata.
Structurile de date sunt un pivot central al carierei oricarui dezvoltator software, dar si un instrument foarte bun de formare a gandirii abstracte. Orice dezvoltator software necesita o buna cunoastere a structurilor de date fundamentale care, impreuna cu principiile algoritmilor de programare, ofera posesorilor toate competentele necesare rezolvarii oricarei probleme in orice nivel de complexitate.
In concluzie, principiile dupa care autorii s-au ghidat in prezentarea structurilor de date de baza sunt principii care nu se aplica doar in domeniul programarii, ci sunt extensibile in aproape orice activitate din viata de zi cu zi. Gestiunea unui set de elemente constituie o operatie fara de care desfasurarea activitatilor cotidiene nu este posibila, prin urmare structurile de date sunt o conditie sine qua non in optimizarea efortului zilnic si maximizarea, eficientizarea rezultatului muncii noastre.