Manualul este conceput pentru a fi un instrument util și facil atât profesorului, cât și elevului. Profesorul îl poate folosi eficient pentru a acoperi toate momentele lecției (captarea atenției, învățarea dirijată, consolidarea și obținerea feedback-ului).
Manualul este un instrument intuitiv, deoarece învățarea este organizată în 8 secvențe, care accesibilizează cunoștințele pentru a forma competențe.
- Amintește-ți! În această secvență sunt prezentate informații pe care elevii le-au dobândit deja și le permit familiarizarea cu noile conținuturi.
- Observă și descoperă! Prin diversitatea și dinamismul informațiilor (texte inedite, hărți, albume, imagini, aplicații digitale), stârnește curiozitatea și antrenează gândirea pentru că îi ajută să învețe, să își organizeze informațiile, să sintetizeze și să analizeze fapte și evenimente istorice.
- Informează-te! Sunt prezentate elementele de noutate, cauze, procese, efecte, caracteristici, etc.
- Important! Sintetizarea informațiilor redate în lecție.
- Exersează! Aplicații care utilizează o varietate de itemi și forme de evaluare alternativă: portofoliu, investigația, proiectul, observația sistematică, prin care se urmăresc preponderent progresul elevilor în domeniul cunoștințelor, aptitudinilor şi atitudinilor.
- Istoric în devenire! O scurtă cercetare/investigație istorică pornind de la elemente de imagistică, simboluri și alte elemente care le captează interesul elevilor.
- Știați că? Prezentarea unor curiozități istorice legate de tema studiată.
- Dicționar istoric Definirea termenilor noi
De asemenea, este centrat pe învățarea elevului, fiind dinamic și interactiv, în măsura în care facilitează atât munca individuală a acestuia, cât și asumarea de responsabilități în cadrul echipelor.