Intr-o societate in care tehnologia și digitalizarea se gasesc la indemana oricui, in defavoarea cuvantului scris pe hartie, indraznim sa supunem cititorului, in format clasic, un curs universitar, Drept internațional public. Noțiuni introductive, dedicat celor mai tineri dintre viitorii profesioniști ai dreptului, dar nu numai. Astfel, cursul vine in intampinarea tuturor celor care au preocupari in domeniul dreptului internațional public, in general, dar și al celor care se gasesc in etapa consolidarii cunoștințelor specifice domeniului, prin sistematizarea informațiilor.
Cuprinsul lucrarii:
Lucrarea de fața este organizata in zece capitole principale, fiecare detaliind diverse aspecte ale domeniului dreptului internațional public. Primele capitole abordeaza particularitațile și caracteristicile dreptului internațional public, raporturile acestuia cu alte ramuri de drept și cu dreptul Uniunii Europene. Urmeaza apoi capitole care trateaza izvoarele dreptului internațional, principiile fundamentale, subiectele principale ale dreptului (cum ar fi statele și organizațiile internaționale) și populația in contextul dreptului internațional. Cartea discuta, de asemenea, despre drepturile omului, teritoriul in dreptul internațional, regimul juridic al marii, zonele polare și spațiul cosmic. Un capitol distinct este dedicat tratatului internațional, detaliind procesul, aplicarea, efectele și particularitațile acestuia.
Puncte forte:
Pornind de la realitatea potrivit careia digitalizarea face parte din viața noastra, a tuturor, dar, mai ales, a noilor generații de studenți, la elaborarea și redactarea cursului am avut in vedere preocuparile acestora de a avea acces la informație nu doar in biblioteca, cu un curs tiparit pe masa, ci aproape oricand și oriunde. „Concurența” dintre textul scris pe hartie și textul gasit in online, este una „neloiala” in zilele noastre, textul gasit in online fiind mult mai accesat decat clasicul text tiparit. Prin urmare, am considerat oportun ca, pe langa informația transmisa, in mod tradițional, in paginile cursului sa introducem o serie de trimiteri la documente, instrumente juridice naționale și internaționale, hotarari ale instanțelor naționale și internaționale, care pot fi accesate prin utilizarea tehnologiei atat de apreciata de catre studenți, prin simpla scanare a unui cod QR. De asemenea, am oferit exemple care, la randul lor, sunt ușor de urmarit și reținut, prin modul in care sunt sistematizate și prezentate.
Public ținta:
Avem convingerea ca acest curs, care, prin modul de abordare, este dedicat noilor generații de studenți, va fi un instrument de lucru nu doar necesar, ci și placut, pentru pregatirea unui viitor specialist in domeniul dreptului, in general, și al dreptului internațional public, in special.