Prin lucrarea Drept comparat și sisteme juridice contemporane autoarea propune o incursiune in geografia juridica globala, in contextul curentului de mondializare a dreptului. Juristul secolului XXI trebuie sa fie format in legislația naționala, insa aceasta formare nu este completa decat daca se contureaza și imaginea de ansamblu a incadrarii propriului sistem juridic in marile sisteme de drept din lume.
Complexitatea materiei a condus spre necesitatea unei prezentari sintetice a sistemelor juridice existente astazi in lume. Structura lucrarii acopera urmatoarele teme: Dreptul comparat ca știința, Sisteme de drept clasice (sistemul de drept civil și sistemul common law) și Sisteme de drept ce depașesc granițele Occidentului (sistemul islamic, sistemul asiatic și sistemul african). Totodata, sunt prezentate succint și elemente de drept canonic, respectiv elemente de drept hindus, ca o completare a imaginii sistemelor de drept bazate pe religie.
Ediția a III-a a cursului aduce ca element de noutate o redimensionare a sistemelor studiate, in sensul in care clasificarea sistemelor de drept a fost pastrata, dupa același criteriu al principalului izvor de drept, dar cu restructurarea și completarea ordinilor juridice prezentate (state membre ale Uniunii Europene și state care nu sunt membre, precum și prezentarea unor state noi – Spania, Țarile Baltice etc.).
Lucrarea se bucura de o vasta documentare bibliografica straina, remarcandu-se prin multitudinea și claritatea informațiilor oferite.
Adresabilitatea lucrarii vizeaza, in principal, studenții facultaților de drept unde este inclusa in programa de studiu aceasta disciplina, masteranzii, doctoranzii, dar și practicienii și teoreticienii dreptului.