In cadrul proiectului „Nicio condamnare fara probe”, FACIAS a realizat o radiografie a celor mai importante cazuri de abuzuri judiciare din ultimii 10 ani, care au avut loc in Romania.
In ultimul deceniu, am asistat neputincioși la numeroase tragedii umane, cauzate de o justiție timorata sau aservita binomului SRI-DNA, pentru care protocoalele secrete au fost mai presus de litera legii, iar protejarea propriilor interese ale unor magistrați aflați in „campul tactic” a primat principiului aflarii adevarului.
Mii de persoane au fost tarate in catușe prin fața camerelor de televiziune, iar prezumția de nevinovație le-a fost flagrant incalcata prin comunicatele parchetelor și a informațiilor furnizate „pe surse” presei de casa, pentru ca, intr-un final, dupa ani lungi de procese, celor care au avut șansa sa nu intre pe „culoar” și sa fie achitați, sa li se refuze dreptul la despagubiri sau acestea sa fie modice. Parte dintre acuzați n-au mai apucat sa traiasca finalul procesului iar mulți alți inculpați au suferit condamnari nedrepte, in lipsa unor probe certe, directe de vinovație sau, mai grav, pe baza unor probe nelegale sau obținute nelegal.
Ani la rand activitatea justiției penale din Romania a fost dominata de „prezumția de vinovație”, cei acuzați fiind deseori puși in situația de a dovedi nevinovația, inversandu-se sarcina probei. Prezumția de nevinovație a fost tratata multa vreme ca un „moft” inspirat de filmele americane, iar drepturile și libertațile justițiabililor au fost privite de autoritațile naționale ca fiind o chestiune ornamentala, de aranjament instituțional, discuția despre drepturi fiind considerata de cele mai multe ori un „lux teoretic”.
In ultima perioada, justiția romana pare a-și fi gasit direcția buna, insa oricand sunt posibile derapaje cauzate de lipsa de experiența sau profesionalism a magistraților, precum și de o legislație inadecvata, care permite abordarea in mod simplist a standardului probator necesar pentru rasturnarea prezumției de nevinovație de care beneficiaza persoanele acuzate.
FACIAS iși reafirma angajamentul fața de promovarea unui stat de drept solid, unde fiecare cetațean este protejat și nicio condamnare nu ar trebui pronunțata fara probe.