Volumul are ca obiect central de analiza elementele esențiale ale cadrului normativ principal și secundar din domeniul procedurii fiscale, conceptele și noțiunile de baza specifice acțiunilor judiciare în materie fiscala, respectiv raportul juridic fiscal, creanțele fiscale și actele administrative fiscale.
Cuprinsul lucrarii. Subiecte de un interes practic deosebit, cum sunt cele care privesc aplicarea legii noi și ultraactivitatea legii vechi în procedurile de administrare a creanțelor fiscale, regulile de baza pentru adoptarea legislației secundare de aplicare a Codului de procedura fiscala și mecanismele administrative de asigurare a interpretarii și aplicarii unitare a legislației fiscale la nivelul organelor fiscale, se regasesc prezentate într-o abordare legislativa, jurisprudențiala și doctrinara de mare actualitate, ce faciliteaza buna cunoaștere a regulilor de interpretare și aplicare a actelor normative din domeniul fiscal. Particularitațile anularii și suspendarii executarii actelor administrative cu caracter normativ care privesc domeniul fiscal, cazurile particulare de acte administrative din acest domeniu, respectiv soluția fiscala individuala anticipata și acordul de preț în avans, cu evidențierea unor elemente specifice regimului lor juridic și a divergențelor doctrinare identificate în legatura cu natura juridica a acestor acte administrative, precum și analiza modificarilor legislative realizate prin Legea nr. 295/2020 cu privire la cazurile de nulitate a actelor fiscale, reprezinta tot atâtea subiecte de mare interes pentru domeniul fiscal ce se regasesc analizate în acest volum.
Puncte forte. Lucrarea ofera profesioniștilor o analiza integrata a acțiunilor judiciare în materie fiscala care permite nu doar cartografierea problematicii actuale cu care se confrunta deopotriva organele fiscale și contribuabilii/platitorii din raporturile juridice fiscale litigioase deduse judecații, ci și o perspectiva ampla, globala, ce o poate clarifica, prin soluții juridice și abordari legislative, doctrinare și jurisprudențiale.
Publicul-ținta. Specialiștii domeniului fiscal, juriști și economiști, inclusiv studenții facultaților de drept și cu profil economic, precum și auditorii de justiție.