Prezenta ediție a Tratatului a fost elaborata având în vedere, în primul rând, epuizarea primei ediții.
Profitând de ocazie, au fost facute actualizarile necesare, consecința a modificarilor legislative intervenite ulterior; au fost introduse noi teme legate de drepturile angajaților la cumulul de funcție și la alte drepturi ale lor și la protecția avertizorilor publici, la încetarea contractului individual de munca în perioada de proba etc.
Este continuata și accentuata ideea conform careia dreptul muncii este un drept comun pentru toate raporturile de munca și de serviciu, deci nu doar pentru cele izvorâte din contractul individual de munca, dar și pentru cele întemeiate pe acte juridice care consemneaza acordul de voința în scopul prestarii unor munci subordonate. Este și cazul raporturilor de munca/de serviciu ale funcționarilor publici, inclusiv ale celor cu statut special (polițiști, polițiști de penitenciare), ale militarilor, ale judecatorilor și procurorilor etc.
Pe baza legislației, a jurisprudenței și a doctrinei actuale au fost prezentate și analizate aspecte relevante ale relațiilor de munca și de serviciu, începând cu izvoarele și principiile dreptului muncii, continuând cu dialogul social, organizațiile sindicale și patronale, rolul statului pe piața muncii, contractul și acordul colectiv de munca, formarea profesionala, încheierea raporturilor de munca și de serviciu, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea acestor raporturi. Totodata, a fost avuta în vedere și raspunderea juridica a angajaților și angajatorilor (disciplinara, pentru daune, contravenționala și penala).
Nu puteau lipsi din Tratat procedurile juridice – soluționarea conflictelor/litigiilor de munca de catre instanțele judecatorești specializate, inclusiv de cele de contencios administrativ.
Urmarim astfel sa oferim tuturor celor interesați – practicieni (manageri/specialiști în resurse umane, avocați, consilieri juridici, experți în legislația muncii, judecatori), teoreticieni (cercetatori, cadre didactice), dar și studenți, masteranzi, doctoranzi – un instrument de lucru util, eficient și actual, respectiv un material de studiu și reflecție.