Dintre toate tipurile de contracte reglementate de noul Cod civil, vanzarea reprezinta cea mai importanta operatiune juridica. Contractul analizat nu poate fi inteles cu adevarat, in diferitele sale raporturi, decat in sistemul juridic care l-a slefuit si modelat de-a lungul timpului. In aceasta evolutie, jurisprudenta a jucat intotdeauna un rol fundamental.
Dupa reforma Codului civil din anul 2011, putem avea in vedere o evidenta "modernizare" a contractului de vanzare, prin crearea unui cadru normativ mult mai judicios. Consacrarea acesteia in cadrul reformei normative specifice contractului de vanzare este relevata prin diferite principii (buna-credinta in negociere), operatiuni incidente (acceptarea ofertei) sau de incetare (rezolutiunea unilaterala).
In aceste circumstante, prezentul volum de jurisprudenta trateaza cele mai relevante solutii in materia contractului de vanzare. Caracterul accentuat de noutate al acestei lucrari il reprezinta prezentarea deciziilor de speta, corespunzatoare raporturilor nascute din vanzare, insotite de comentariile autoarei. Prin analiza aspectelor teoretice aplicabile fiecareia dintre institutiile contractului de vanzare ilustrata in decizia prezentata, precum si prin trimiteri la articole si studii in materie, autoarea reuseste sa ofere un instrument deosebit de util pentru intelegerea eficienta a normelor juridice specifice acestui contract.
Lucrarea de fata nu este un simplu compendiu; ea prezinta, in opinia noastra, o dubla utilitate: este conceputa ca un studiu de jurisprudenta, insa, prin corelatiile realizate cu aspectele teoretice, reuseste sa se adreseze in egala masura nu doar practicienilor sau teoreticienilor dreptului, ci si consumatorilor sau oricaror persoane sau autoritati interesate de practica specifica instantelor de judecata din Romania, in materia vanzarii.